Guten Appetit

piątek, 7 października 2016

Dyniowe racuchy drożdżowe


Dyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Idealne do wykorzystania przygotowanego dyniowego puree w domowych posiłkach. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym.
Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam, posmakują wszystkim!

Składniki na 15 sztuk:
120 g puree z dynii (z przepisu tutaj)
150 g mąka orkiszowa
120 ml mleka
1 jajko
2 łyżeczki drożdży instant
1-2 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia

Wykonanie:
  • przygotowane wcześniej puree z dynii przetrzeć przez sitko do miski. Dołożyć odmierzoną mąkę, jajko, drożdże, sól i cukier, dolać mleko i wymieszać przy pomocy miksera na jednolitą masę. Ciato konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • na patelnię z rozgrzanym olejem wykładać ciasto licząc po 1 łyżce na racucha i smażyć na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podałam z domowym sosem jeżynowym 
                                                                  SMACZNEGO !


10 komentarzy:

  1. świetne, nawet nie wiedziałam, że da się tak wkomponować dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow.suuuuper na pewno wyprobuje.a make dawalas typ 630?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pełne błonnika - 630 pół na pół z pełnoziarnistą:)

      Usuń
  3. Dziekuje za pomysl na jutrzejsze sniadanko:-). Przepis widzialam juz rano:-). No ale caly dzien toczylam walke z burakami;-). Zwykle i z chrzanem z Twojego przepisu. Przed pasteryzacja juz mnie oczarowaly smakiem:-). Jakies licho pokusilo mnie o buraczki z papryka. W skladzie zalewy byl tez olej. Mozesz mi podpowiedziec,dlaczego po pasteryzacji mialam tlusta wode w garnku i zapach tej salatki?.W tym garnku w ktorym gotowalam sloiki z salatka.Zrobie jeszcze podwojna porcje tych z chrzanem. Moj maz sie ucieszy:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tez buraczki już zawekowane:) Nie "puścił" Ci jakiś słoik podczas pasteryzacji? Nic innego nie przychodzi mi do głowy:)

      Usuń
  4. Moje zaufanie do Ciebie mnie nie zawiodlo. Wiedzialam kogo pytam:-). No pewnie,ze puscil sloik:-). Wydaje mi sie,ze nawet dwa. Dziekuje stokrotnie za podpowiedz:-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam te racuchy ale przeszkadzała mi ta soda, jej smak był wyczuwalny jakby oranżadowy lekko piekący w język. Chyba jednak nie lubię produktów na sodzie, co można zmienić, na co zamienić tą sodę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu daj drożdże i są pyszne. W przepisie nie ma sody!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)