Guten Appetit

poniedziałek, 17 października 2016

Marmolada dyniowo - pomarańczowa


Marmolada dyniowo - pomarańczowa z korzennymi przyprawami: cynamonem i goździkami to must have tej jesieni. Już od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania dżemu i z dynii i pomarańczy. Gdy tylko znalazłam przepis z dynią i pomarańczą w jednym: tutaj, zabrałam się do pracy.
Przepis jest jedynie inspiaracją, ale rozgotowanie dyni w dużej ilości wody, proponowane przez autorkę to naprawdę znakomity pomysł. Pomarańcza całkowicie się rozgotowała, połączyła z aksamitną dynią i oddała cały swój cudowny aromat i smak. Marmolada jest pyszna, skoncentrowana i bardzo gęsta. Pasuje do wszystkiego, do kanapek, a do produkcji domowych słodkości wymarzona, bo nie będzie wypływała pod wpływem wysokiej temperatury z wypieków. Jest przepyszna, bardzo polecam!

Składniki:
1 kg obranej dynii (u mnie Hokkaido)
2 pomarańcze
sok z 2 cytryn
4 goździki
1 laska cynamonu
300 g ksylitolu/cukru
20 g imbiru
700 ml wody 

Wykonanie:
  • dynię umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki z całym miękkim środkiem. Pokroić w 1,5 cm kostkę. Włożyć do szerokiego rondla. Dodać pomarańczę obraną, przekrojoną na pół, następnie pokrojoną w cienkie plasterki. Dołożyć starty imbir, laskę cynamonu i gożdziki, następnie zalać wodą i zagotować. Gotować około 1 godziny bez przykrycia, aż dynia się rozpadnie.  Gdy woda odparuje, a dynia nadal pozostaje w kawałkach można pomóc sobie blenderem lub dolac wody i przedłużyć gotowanie
  • dosypać cukier/ksylitol, wcisnąć sok z cytryn i gotować następną godzinę. Pod koniec gdy masa będzie gęstnieć, zamieszać od czasu do czasu
  • z dżemu usunąć laskę cynamonu. Gorącą masą napełnić wyparzone, suche słoiczki, zakręcić. Na dłuższe przechowywanie pasteryzować 15 minut w wodzie bliskiej wrzenia
                                                                  SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. No wreszcie przepis na jaki czekalam! Duzo oob,podaje przepis na marmolade dyniowo-pomaranczowa z dodatkiem galareki. No cos mi tam nie pasuje :-). Widze,ze warto bylo czekac :-). Tylko mam maly problem. Nie mam laski cynamonu,lecz kore cynamonu i cynamon mielony. Co moge dodac? Alez ta marmolada cudnie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kora, laska - ten sam cynamon w kawałku, na koniec przygotowania do usunięcia z marmolady. Możesz dać mielony, tylko nie wiem czy marmolada nie zmieni koloru:)

      Usuń
  2. kolejny przepis z dynii cudnyyy,zabieram sie do roboty:)dziekuje
    p.s.a próbowałas juz ja do jakis wypików?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jeszcze nie zdążyłam nic upiec. Na razie jem i jem.... , a do wypieków muszę usmażyć drugą porcję:)

      Usuń
  3. A czy pomarancze obieralas z tych blonek bialych?czekam na kolejne przepisy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana zrobilam pyszna,a do czego najczesciej jej uzywasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ,że smakowała:) Nie zdążyłam jej do niczego spożytkować, po prostu zjedliśmy ją z chałką i świeżymi bułeczkami:) Przymierzam się do powtórki:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)