Guten Appetit

wtorek, 11 października 2016

Pikantna tarta dyniowa z ajwarem - super fit


Pikantny placek dyniowy na cieniutkim razowym spodzie orkiszowym. Spoiwem łączącym surową, startą dynię jest ajwar (pasta paprykowo-bakłażanowa - przepis znajdziesz tu) zamiast tradycyjnej śmietany z jajkami. Górę placka stanowią pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Same warzywa, zatem super fit!
Dużo zdrowia i cennej energii, witamin oraz mikroelementów i świetnie dobrane smaki! W oryginale została doprawiona kuminem, ponieważ nie przepadam za tą przyprawą w dużej ilości podmieniłam na ulubioną kolendrę.
Szybka, łatwa, nie może się nie udać. Obłędnie smaczna, także bez dokładki się nie obejdzie!

Składniki:
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
6 łyżek oleju
1 jajko
400 g dyni Butternut (dynia piżmowa)
1 cytryna - bio
1 ząbek czosnku
1 cebula
200 g ajwaru
1 łyżeczka kolendry/kuminu
sól, pieprz
50 g czarnych oliwek bez pestek
10 pomidorków koktajlowych
250 g jogurtu greckiego
kilka łodyżek melisy, mięty 

Wykonanie: 
  •  olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić do lodówki
  • piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C
  • dynię obrać, przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i miękkich części, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, wysuszyć i zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Część skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą dynią. Doprawić solą, pieprzem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry
  • przyprawioną masę dyniową wyłożyć na przygotowane ciasto. Oliwki przepołowić i rozsypać na placku. Piec około 45 minut
  • pomidorki umyć i w zależności od wielkości przepołowić lub podzielić na mniejsze cząstki i rozłożyć na placku 10 minut przed zakończeniem pieczenia
  • jogurt wymieszać z posiekanymi ziołami, startą skórką z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i miodem
  • placek delikatnie ostudzić i podawać z sosem jogurtowym
                                                                   SMACZNEGO !

 źródło: Apotheke Umschau/15 september 2016                                                              

9 komentarzy:

  1. Ajwar zrobiony! Wiec jutro pora na placek :-). Wyglada mega apetycznie i smacznie :-). Mam jeszcze pytanie z innej beczki :-). Ile bym musiala wlozyc chrzanu na 3kg buraczkow? Zaznaczam,ze moj maz lubi dosyc ostre w smaku :-). Dziekuje z gory za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 3 kg buraków około 30-40 dkg chrzanu, jeśli myślisz o świeżym chrzanie:) Ostrość to sprawa bardzo względna, bo co jest dla mnie nie do przełkniecia z powodu ostrości, mąż zajada bez zmrużenia oka. Musisz kosztować!

      Usuń
  2. U nas jest doslownie tak samo:-). Chodzi mi o chrzsn,ten w sloiczkach:-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaką ja mam już wielką ochotę na dynię! Przyniosłam kilka do domu, więc lada chwila i zacznę jesienne "dyniowanie" ;) Placek bardzo przyjemny na rozpoczęcie dyniowego sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Zajadaliśmy się tym plackiem:)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie ;) Muszę zabrać się za swoje - nie jestem jakąś wielbicielką dyni, ale są tak ładne że zawsze jakąś do domu przytargam ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, dziękuję:) Koniecznie, bo szkoda zmarnować taki potencjał:) Pozdrowienia!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)