Guten Appetit

piątek, 14 października 2016

Placek z dynią i cebulą - szybki i łatwy


Placek z dynią i cebulą to super szybki wypiek i bardzo łatwy do przygotowania, w jesiennym sezonie niezastąpiony. Świetne urozmaicenie codziennego menu. Szybki, bo spód przygotowany jest z polecanego wcześniej ciasta bez dodatku drożdży. Zagniatasz ciasto, wałkujesz, układasz pokrojoną dynię i cebulę, a resztę zrobi już za Ciebie piekarnik.
Delikatne, z mocno chrupiącymi brzegami o subtelnym słodkawym smaku kminku. Polecam!
Przpis pochodzi stąd.

Składniki:
1 porcja ciasta
200 g kwaśnej śmietany 24%
1 jajko
1/2 dyni Hokkaido 500g- nieobranej
200 g cebuli
sól, pieprz
1 łyżeczka kminku
5 gałązek pietruszki
2 łyżki oleju

Wykonanie:
  • przygotować ciasto wg tego przepisu
  • dynie przekroić, wybrać pestki i miękkie części, następnie pokroić na ćwiartki, bądź ósemmki i pociąć w cienkie 2-mm plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki
  • ciasto rozwałkować na omączonym blacie i przenieść na blachę (40x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia 
  • śmietanę wymieszać z jajkiem, przyprawić solą, pieprzem i zmiażdżonymi w moździerzu nasionami kminku. Rozsmarować równomiernie na cieście. Rozłożyć plasterki dyni i krążki cebuli, na koniec doprawić solą, pieprzem i skropić całość olejem
  • piec w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów. Podawać z posiekną zieloną pietruszką
                                                                         SMACZNEGO !




    4 komentarze:

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)