Guten Appetit

sobota, 1 października 2016

"Pleśniak" razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy - pyszna szarlotka


Pleśniak, to ciasto które wszyscy znają. Jest bardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce.
Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy.
Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika.
Lekkie jak piórko, świetnie się porcjuje, a smakuje naprawdę obłędnie!
Jeśli szukasz pysznej szarlotki, właśnie masz przed sobą najlepszy przepis! Bardzo polecam!

Składniki:
400 g mąki (200 g orkiszowej 630+ 200 g orkiszowj pełnoziarnistej)
200 g masła
4 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
Beza:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo:
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu 
4-5 łyżek marmolady z pigwy
cukier puder do posypania


Wykonanie:
  • mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać do misy robota, dodać masło pokrojone na drobne kawałki i zmiksować do otrzymania kruszonki. Miksująć dodać żółtka i zagniatać, aż całość połączy się w jednolitą kulę. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą spłaszczyć owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce, drugą  uformować w wałek, owinąć w folię i ułożyć w zamrażarce
  • jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Zasypać cukrem, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały i prażyć około 10-15, aż stracą nieco na objętości. Nie rozgotowywałam jabłek, bo lubię jak zachowują kształt plasterków. Odstawić do wystudzenia
  • ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, powoli po 1 łyżce cukru. Na koniec wmieszać mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Jest gotowa, gdy jest sztywna i lśniąca
  • ciasto z lodówki podzielić na 2 części. Pierwszą rozwałkować na kształt i wielkość foremki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Rozsmarować dżem lub marmoladę z pigwy, następnie zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wyłożyć na to przestudzone jabłka. Na jabłkach rozłożyć równomiernie pianę z białek, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej porcję ciasta z zamrażarki
  • piec w 180`C 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem  
                                                                 SMACZNEGO !



8 komentarzy:

  1. Takiego plesniaka jeszcze nie pieklam. Wyglada bardzo apetycznie. Chetnie skorzystam z przepisu. Tylko za kazdym razem opada mi piana z bialek i jest od spodu taka mokra. Mozesz mi cos doradzic? Z gory dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprawdopodobniej "przebijasz" pianę. Aby tego uniknąć najważniejsze jest dodawanie cukru, bo to cukier właśnie stabilizuje pianę. Do ubitych, sztywnych białek dodawaj cukier łyżka po łyżce, powoli, a następną dopiero wtedy jak pierwsza się rozpuści. Szybciej rozpuszcza się drobny cukier, a białka jajek są ocieplone w temperaturze pokojowej:) Przy użyciu miksera ręcznego trwa to około 8 minut:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. No pewnie, jak szaleć, to szaleć:)

      Usuń
  3. Kochana jak zwykle cudneee przepisy:) zamiast pigwy to jaki dzem uzyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) Każdy inny, ulubiony, do jabłek pasuje wszystko:)

      Usuń
  4. Ta wersja pleśniaka bardzo mi się podoba :) Zawsze robię to ciasto z dżemem porzeczkowym. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem czas na odmianę:) Pozdrowienia

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)