Guten Appetit

sobota, 8 października 2016

Róże z ciasta francuskiego i jabłek


Róże z plasterków jabłka i ciasta francuskiego to efektowny deser.  Świetne awaryjne ciasteczka, które zrobisz błyskawicznie, jeśli tylko masz pod ręką arkusz ciasta francuskiego. Widywałam je wielokrotnie w interecie, zawsze mnie zachwycały. Nadszedł czas by zmierzyć się z przepisem.
Teraz jesienią chętnie sięgamy po jabłka, bo są najsmaczniejsze, a więc i przepis bardzo na czasie. Niby łatwe, przeczytaj jednak uwagi pod przepisem, bo różyczki mogą Cię rozczarować.   

Składniki na 8 róż:
1 arkusz ciasta francuskiego
1 jabłko z czerwoną skórką
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
sok z cytryny
1-2 łyżki konfitury ( u mnie z pigwy)

Wykonanie:
  • piekarnik nastawić na 180`C z nawiewem lub na 200`C - grzanie góra, dół
  • jabłko umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w cieniutkie 1 mm plasterki. Tu uwaga: plasterki powinny być giętkie i sprężyste. Skropić sokiem z cytyny, odstawić
  • ciasto francuskie rozwinąć z rolki i lekko rozwałkować. Z krótszej strony pokroić w równej szerokości pasy (około 5 cm). U mnie wyszło 8 pasków. Każdy pasek odzielnie posmarować cieniutko konfiturą. Od góry paska układać plasterki jabłek, na zakładkę tak, by czerwona, łukowata część jabłek wychodziła na zewnątrz paska. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dolną część ciasta założyć na plasterki jabłek tak, by przykryć połowe plasterków. Zrolować ciasto, by utworzyło różyczkę. Czynność powtórzyć jeszcze 7 razy. Różyczki układać w wysmarowanych tłuszczem foremce na muffinki
  • piec 20 minut do zrumienienia. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem
                                                                   SMACZNEGO !

Uwagi: Ciasto dobrze jest rozwałkować, by nie było za grube. Zwijać w ruloniki na tyle luźno, by pozostawić miejsce na wyrośnięcie. W przeciwnym razie, różyczki się nie dopieką. Lepiej zrezygnować z papierowych muffinek i układać ciastka bezpośrednio w metalowej foremce, by mieć pewność, że przepieką się do środka



4 komentarze:

  1. Ciasto francuskie i jablka. Jak to pysznie brzmi. Kiedys w ciastkarni zawsze wypatrywalam ciacha francuskie z jablkami. Ale to takie breje ociekajace tluszczem i sam cukier. A jablka tam malo czuc. Kiedys sprobuje zrobic te z Twojego przepisu:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, upiekłam je z czystej ciekawości i nie wiem, czy lepiej nie wyglądają niż smakują:)

      Usuń
  2. Na blogu www.kcalmar.com/blog widziałem kiedys podobne z cukini.Może posłużą ci, jako inspiracja...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno posłużą. Dziękuję za podsunięcie pomysłu:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)