Guten Appetit

sobota, 15 października 2016

Sernik dyniowo - czekoladowy, zebra


Nowy sezon dyniowy i nowy sernik z cudownie pomarańczowym puree z dynii. Tym razem .dynia w połączeniu z czekoladowym smakiem i pasiastym wzorkiem. Sernik ma piękny kolor i ładnie prezentuje się na stole. Jest aksamitnie kremowy, nie za słodki, ten sernik posmakuje każdemu.
Prosty do upieczenia, a gdy masz upieczona dynię przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie z kruchego, bardzo chrupkiego ciasta. Idealny dla fanów i dynii i czekolady.

Składniki na foremkę 24 cm:
120 g mąki orkiszowej pół na pół 630 z pełnoziarnistą
80 g masła
1 łyżka kakao - opcjonalnie
szczypta soli
1 łyżka cukru/ksylitolu
500 g twarogu 3x mielonego
250 g mascarpone
3 jajka 
2 łyżki mączki kukurydzianej
1 czubata szklanka cukru/ksylitolu 
300 g puree z dynii
3 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
skórka otarta z 1 pomarańczy

Wykonanie: 
  • składniki na kruche ciasto zagnieść do połączenia składników. Wylepić ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piec w 200`C około 15 minut
  • ser biały, mascarpone, mączkę kukurydzianą i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładka masę. Dodawać kolejno po 1 jajku, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski. Jedną część zmiksować z dyniowym puree i skórką otartą z 1 pomarańczy, drugą natomiast z przesianym przez sitko kakao. Wyregulować gęstość masy dyniowej i czekoladowej dolewając odpowiednią ilość mleka. Masy powinny mieć podobną gęstość. Wylewać na przygotowany spód naprzemiennie - jedną porcję ciasta ciemnego, jedną porcję ciasta żółtego. Gdy będzie dość gęste pomóc sobie trochę łyżką rozprowadzić ciasto na boki. Kolejne warstwy pod ciężarem masy będą rozlewać się same, a jeśli nie to rozpłyną się w piekarniku pod wpływem temperatury
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 180`C i piec 15 minut, następnie zmiejszyć temperaturę do 150`C i piec kolejne 75 minut. Sernik jest upieczony, gdy boki są ścięte, środek pozostanie drżący. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony przez noc w lodówce     
                                                                   SMACZNEGO !

Uwagi: Proponuję użyć ciemnego kakao dobrej jakości. Odradzam czekoladę, nawet najbardziej gorzką i ciemną - nie uda się. Robiłam, efekt znikomy, a warstwa czekoladowa była w beżowym kolorze i smak mało czekoladowy. 


7 komentarzy:

  1. Ten sernik,to niczym mistrzostwo :-). A jak oblednie wyglada. Robie dzisiaj purre i biore sie za pieczenie sernika :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle miłych słów! Wielkie dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cuuuuudo:)a jakiej firmy polecasz kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Holenderskie, ciemne nigdy Cię nie zawiedzie:)

      Usuń
    2. a gdzie ja kupie te holenderskie?:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)