Guten Appetit

piątek, 21 października 2016

Tort czekoladowy z adwokatowym kremem


Król deserów - czekoladowy tort, biało - czarny klasyk, ale co za smaki. Idealnie kruchy, cieniutki, razowy spód z dżemem z pigwy, blaty czekoladowe nasączone świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy przełożone kremem o smaku adwokata, a całość wieńczy gruba polewa czekoladowa. Smaki bardzo zrównoważone, harmonijnie się przenikają, a tort nie jest za słodki.
Jeden kawałek to stanowczo za mało, bo od razu masz ochotę sięgać po następny.
Tort jest lekki, ponieważ jego bazę stanowi biszkopt czekoladowy, a nie ciasto czekoladowe z dodatkiem tłuszczu. Nie jest łatwo upiec biszkopt z dodatkiem kakao, by nie opadł. "Kuchnia Polska" podaje świetny sposób jak temu zaradzić - przeczytaj w opisie.
Pięknie się prezentuje, świetnie porcjuje, prosty do przygotowania, idealny na wyjątkowe okazje,  na pewno godny polecenia!  

Składniki na kruchy spód:
120 g mąki orkiszowej (pół na pół jasnej z pełnoziarnistą)
90 g masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
Składniki na biszkopt:
6 jajek
135 g mąki (90 g pszennej+45 g ziemniaczanej)
55 g kakao
120 g cukru
szczypta soli
Składniki na krem:
500 g mascarpone
350 ml śmietany kremówki 35%
150 ml adwokata
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo:
1 pomarańcza
5 łyżek dżemu z pigwy lub innego
160 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki

Wykonanie: 
  • obie mąki wymieszać i zagnieść z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki na jednolite ciasto. Gdyby masa się nie kleiła dodać 1 łyżkę zimnej wody. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia, następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Upiec w 200`C około 20 minut do zbrązowienia
  • odważoną mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Żółtka ubić z połową cukru na puszysta masę, wymieszać z połową mąki. Białka posolić, ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, aż piana stanie się gęsta. 1/3 piany wymieszać z resztą mąki i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 35-40 minut do suchego patyczka. Studzić w foremce
  • mascarpone rozluźnić ubijając z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewać porcjami śmietanę kremówkę, cały czas ubijając. Na koniec wmieszać dolewając porcjami adwokata
  • przygotować poncz. Z pomarańczy wycisnąć sok, przelać przez sitko, by pozbyć się farfocli i wymieszać z kilkoma łyżkami wody
  • biszkopt przeciąć na 3 części nożem lub za pomocą nitki
  • składanie tortu: upieczony kruchy spód posmarować dżemem i przykryć pierwszym blatem. Biszkopt nasączyć ponczem i rozłożyć pierwszą warstwę kremu. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, naponczować i rozsmarować krem. Nałożyć trzeci krążek biszkoptu, naponczować. Wysmarować kremem boki tortu i wyrównać. Trzecią, mniejszą porcję kremu zostawić do wykonania rozetek
  • przygotować polewę czekoladową: śmietanę kremówkę umieścić w małym rondelku i doprowadzić do wrzenia. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Nieco przestudzić
  • przestudzoną polewę rozprowadzić na powierzchni tortu, rozpoczynając od środka, zataczając rondelkiem coraz szersze kręgi. Pozostawić do ostudzenia 
  • gdy polewa zastygnie górę toru udekorować wg własnych upodobań 
                                                                 SMACZNEGO !

Uwagi: ciasto biszkoptowe można upiec bez dodatku proszku do pieczenia, ale dodając proszek masz większą pewność, że ładnie wyrośnie
 






15 komentarzy:

  1. Wspaniały tort! Bardzo ciekawy dodatek tego kruchego spodu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) O tak, dodatek kruchego spodu bardzo podnosi smakowitość tortu:)

      Usuń
  2. Cuuudny.a co zamiast adwokatu moge dac?wisnie drylowane tez moge dac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast adwokata zwiększ dodatek śmietany kremówki, dodaj ziarenka z laski wanilii, 1-2 łyżki rumu lub wódki. Wiśnie pasują jak najbardziej:) Jak masz wiśnie w alkoholu dodaj zamiast rumu:)

      Usuń
    2. Dziekuje za odp.

      Usuń
  3. Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super smakowity tort :-). Jestem pod wrazeniem. Takie cudenko stworzylas,ze od razu ma sie ogromny apetyt na torcik :-). Przepis zapisuje,poniewaz,uwielbiam torty czekoladowe. One nie sa mdle w smaku:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, bardzo dziękuję:) Nie zaprzeczę, bo smakował wyjątkowo:)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Nieskromnie przyznam, że bardzo apetyczny:)

      Usuń
  6. Tort wyszedł przepyszny,zwłaszcza ten kruchy spód fajny,a i robilam z kremem waniliowym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyczne połączenia smaków nigdy nie zawodzą. Też bardzo lubię torty z kruchym spodem:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)