Guten Appetit

czwartek, 13 października 2016

Uniwersalne ciasto serowo - olejowe i szybka chałka śniadaniowa


Ciasto przygotowane z dodatkiem sera i oleju jest uniwersalne, szybkie, proste i ma wiele zastosowań. Przepis znalazłam tutaj (popatrz jak autorka przygotowuje chałkę). Z dodatkiem cukru idealnie nadaje się do słodkich wypieków, z odrobiną soli stanowi podstawę do wypieku pizzy i innych wytrawnych wspaniałości.
To ciasto jest idealną alternatywą dla ciasta drożdżowego.
Nie musi rosnąć, natychmiast po przygotowaniu możesz wykładać je na blaszkę i piec. Smakiem nie ustępuje drożdżowemu. Przyjemne do współpracy, świetne do wałkowania. Polubisz to ciasto, jestem pewna. Polecam, koniecznie wybróbuj przepis, bo już niebawem następny tym razem na wytrawnie - z dynią i cebulą!

Składniki:
150 g białego serka 
300 g mąki pszennej/orkiszowej
1 jajko
4 łyżki mleka
4 łyżki oleju
60 g cukru
50 g rodzynek
płatki migdałowe na posypkę
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie: 
  • wszystkie składniki, poza rodzynkami umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Bez robota: mokre składniki umieścić w misce i rozbełtać wielcem do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać widelcem, następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Gyby się kleiło podsypać odrobiną mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować  wałeczki. Skleić wałeczki górą i spleść warkocz. Nieco spłaszczyć i posmarować żółtkiem. Posypać płatkami migdałowymi
  • piec w 180`C 30-35 minut do zrumienienia
                                                                  SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. Szybkie, łatwe i przyjemne :) To jest mój przepis na dziś! Będzie idealna chałka na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, a chałka jest wyjątkowo chrupiąca i pyszna:)

      Usuń
  2. Wspaniałe , pyszne ,zaraz rozdałam przepis dookoła znajomym .
    Dzięki i pozdrawiam - Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że przepis się spodobał:) Pozdrowienia

      Usuń
  3. robilam juz pare razy i ciasto owocowe jak i pizze .....no coz,smaczne byly,szczegolnie pizze,spody hrupiace,ale z owocami....mokre.Przypuszczam,ze dalam za duzo sliwek....a chalka poprostu nie wyszla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu,i to dobre. Mówią - ćwiczenie czyni mistrza:) Za wysoka temeratura może być przyczyną niepowodzenia, ciasto powinno się piec w 180`C:)

      Usuń
  4. Serek ? Czyli ser biały ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale mielony. Użyłam serka Almette:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)