Guten Appetit

wtorek, 18 października 2016

"Zielony " kalafior - dietetycznie


Kalafior z zielonym winegretem jest pełen smaku i aromatu. Ma inną dodatkowa zaletę, o wiele mniej kalorii niż ulubiony z tartą bułką i masełkiem, choć już sam z natury jest warzywem niskoenergetycznym (100g to zaledwie 23 kcal).
Tak podany smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli brakuje Ci koncepcji jak urozmaicić podanie kalafiora to jest dobry pomysł. Warto wykorzystać do posiłków to zdrowe warzywko, tym bardziej, że pracy przy nim niewiele.

Składniki:
1 kalafior
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, koperek, mięta)

Wykonanie:
  • kalafiora obrać z zewnętrznych liści, odkroić wystający głąb, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie - około 10 minut, tak by pozostał al dente
  • składniki na sos winegret wymieszać do powstania gładkiej emulsji
  • kalafiora odcedzić i podawać z zielonym winegretem. Super smakuje na zimno
                                                                SMACZNEGO !
 

4 komentarze:

  1. Przede wszystkim smacznie i zdrowo :) Uwielbiam kalafiora!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl na podanie kalafiora :-). Chetnie skorzystam z przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)