Guten Appetit

sobota, 12 listopada 2016

Chlebek bananowo - kokosowy


Chlebek bananowy, wilgotny, długo zachowuje świeżość, bardzo aromatyczny. Ma mięsisty, gęsty, słodki miąższ. Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się do wymieszania składników i im krócej mieszasz, tym lepiej.
Takie ciasto dla leniwców. Banany można rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju.
Smakuje do popłudniowego kubka kawy, możesz zapakować na drugie śniadanie do pracy lub dzieciom do szkoły. Miłośnicy chleba bananowego będą zadowoleni.

Składniki:
2 dojrzałe banany
250 g mąki pszennej/orkiszowej
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru/ksylitolu
50 g wiórków kokosowych
2 jajka
125 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:
  • włączyć piekarnik i ustawić na 180`C. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia
  • mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Wmieszać cukier i wiórki kokosowe
  • banany, olej, jajka i śmietanę wymieszać w drugiej misce 
  • masę bananową dołożyć do suchych składników i wymieszać do powstania gładkiego ciasta. Napełnić ciastem przygotowaną foremkę
  • piec 60 minut, do zrumienienia. Początkowo studzić w foremce, następnie ciasto wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce
                                                                SMACZNEGO !


8 komentarzy:

  1. gdzieś zgubiła się śmietana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Razem z mokrymi składnikami, już dopisałam:)

      Usuń
    2. Dodałam jogurt i wyszło (śmietana się skończyła, a do sklepu daleko). Pyszne, dziękuję. :)

      Usuń
    3. Racja, jogurt może nawet lepszy:)

      Usuń
  2. Mniam! Ja teraz odchudzam się z aplikacją www.kcalmar.com, ale myślę, że taki chlebek spokojnie mogą włączyć zamiast pełnoziarnistego, no nie? Masz gdzies jego kaloryczność czy sama muszę wyliczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet przy odchudzaniu trzeba coś jeść, ale specjalnie dietetyczny to on nie jest:) Droga Renatko, nie katuj się wyliczaniem kalorii, po prostu zmniejsz porcje!!!

      Usuń
  3. Znakomity przepis. Tylko mam maly problem. Czym zastapic smietane,poniewaz corka ma alergie,na bialko pochodzenia zwierzecego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może gęste mleko kokosowe ? Lub dodaj trochę więcej oleju:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)