Guten Appetit

wtorek, 22 listopada 2016

Domowa, złocista przyprawa do kurczaka


Dobra przyprawa to gwarancja sukcesu w kuchni. Niestety te sklepowe nafaszerowne są glutaminianem sodu i temu podobnymi niespodziankami. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sama w kilka minut przygotujesz własną.

Doskonale skomponowana mieszanka przypraw ziołowych i korzennych nada wyśmienity smak i aromat drobiowym filetom i pieczonemu kurczakowi. Curry i papryka nada koloru i aromatu, a imbir, goździki i cynamon korzennej, słodkawej nuty.
Przyprawa może być używana do nacierania mięsa przed pieczeniem, smażeniem lub duszeniem, może również służyć do sporządzania sosów.
Możesz ją przygotować na dwa sposoby: użyć samych przypraw i pamiętać o posoleniu  mięsa lub przyprawy od razu wymieszać z solą.
W następnym wpisie prosty filet z kurczaka z udziałem dzisiejszych przypraw. Zapraszam!

Składniki:
2 łyżki soli
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyźki kurkumy
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
kilka goździków
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
  • kolendrę i goździki rozetrzeć w moździerzu
  • odmierzyć i wymieszać wszystkie zmielone składniki. Przechowywać w słoiczku z zamknięciem
                                                                  SMACZNEGO !

inspiracja: Złocista przyprawa do kurczaka Kamisa

 

2 komentarze:

  1. Przyprawa superowska :-). Chcialam ja zrobic dzisiaj,ale nie mam mozdzierza. Jakas podpowiedz :-)?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zmiel w młynku do kawy:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)