Guten Appetit

sobota, 5 listopada 2016

Pasztet drobiowy bez pieczenia


Bardzo prosty do przygotowania pasztet. To nie jedyna jego zaleta, smakuje tak wspaniale, że można się od niego uzależnić. Nie wymaga pieczenia w piekarniku, a smakuje jak pieczony. Podstawowe składniki to piersi z kurczka i wątróbka drobiowa - na pewno zachwyci Wasze podniebienia.
Delikatny w smaku, łatwo się rozsmarowuje, a jednocześnie świetnie się kroi i dobrze trzyma formę. Zniknął w oka mgnieniu! Bardzo polecam!
inspiracja: przepis podpatrzony w TV

Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
500 g filetów z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 ml czerwonego wina
majeranek
pieprz, sól
ostra i słodka papryka w proszku
imbir w proszku
gałka muszkatałowa
olej do smażenia
1 łyżka masła

Wykonanie:
  • cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko przysmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyć razem. Dodać oczyszczoną wątróbkę, zalać zawartość patelni winem i dusić bez przykrycia do oparowania płynów (około 20 minut)
  • połowę zawartości patelni przełożyć do blendera kielichowego (malaksera) i zmiksować, następnie dodać resztę, masło i ponownie zblendować na gładka masę
  • przełożyć do foremki wyłożoną folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc
                                                                   SMACZNEGO !

Uwagi: jeśli zastanawiasz się, czy wątróbka jest naprawdę zdrowa, polecam do przeczytania ten artykuł.


9 komentarzy:

  1. Tutaj nic dodac nie moge. Jedynie informuje,ze ten apetyczny pasztet w tym tygodniu zagosci w mojej kuchni :-). Jak ja lubie pasztety z dodatkiem watrobki :-). Jak dlugo mozna go przechowywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, to świetny wybór, bo pasztet jest mega szybki i super smaczny. Sama będę powtarzać ten przepis do znudzenia! Do tygodnia przetrwa w lodówce bez problemu:)

      Usuń
  2. Ja go wypróbuję na pewno. Uwielbiam wątróbkę i nie posiadam maszynki do mielenia mięsa, więc wszystko w tym przepisie mi odpowiada ;-)
    Nie wspomnę o tym, jak pięknie i zachęcająco ten pasztet wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo jest niekłopotliwy w przygotowniu i wyjątkowo pyszny:)

      Usuń
    2. zrobiłam, wyszedł naprawdę pyszny, może nie tak gładki
      (to wina mojego słabego raczej blendera)
      ale z pewnością jeszcze ten przepis powtórzę :-)
      dziękuję za inspirację :-)

      Usuń
  3. Co Pani sadzi na temat watrobki,dietytycy odradzaja ze niezdrowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ wątróbka to bomba składników odżywczych tak jak wszystkie inne podroby!!! Jest bardzo zdrowa! Na szczęście już dzisiaj dietetycy zachęcają do spożywania wątróbki tyle, że w rozsądnej ilości, ze względu na ogromne ilości wit. A, która przedawkowana jest toksyczna:)

      Usuń
  4. A moja znajoma odradza jesc, ze w watrabie kumuluja sie wszystkie antybiotyki itp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Funkcja wątroby nie polega na magazynowaniu toksyn, ale ich neutralizacji i wydalaniu z organizmu. Polecam do przeczytania link podany w poście wyżej:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)