Guten Appetit

wtorek, 22 listopada 2016

Filet z kurczaka w białym winie z karmelizowanymi jabłkami



Filet z kurczaka krótko obsmażony, następnie podlany białym winem (lub cydrem) i śmietanką, podany z karmelizowanymi jabłkami z dodatkiem żurawiny nie tylko świetnie się prezentuje, ale smakuje doskonale. Bardzo prosty do przygotowania, a jednak niebanalny.

Cała tajemnica smaku tego prostego dania to świetna przyprawa z przepisu tutaj. 
Jabłka najlepiej skaremalizować na odzielnej patelni, by pozostały jędrne i dodać na koniec na patelnię z kurczakiem.
To chyba jeden z najsmaczniejszych jesiennych sposobów podania filetów z kurczaka. Polecam do wybróbowania!

Składniki na 2 porcje:
2 filety z kurczaka
2 łyżki złocistej przyprawy (z przepisu tutaj)
2 jabłka
1-2 łyżeczki cukru
2 garstki suszonej żurawiny
150-200 ml białego wina
200 ml śmietany kremówki
olej/ masło ghee/olej kokosowy

Wykonanie:
  • filety z kurczaka umyć, usunąć błonki i natrzeć przyprawą. Odstawić na 15-30 minut
  • na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć piersi z obu stron. Gdy się zrumienią podlać białym winem. Po odparowaniu połowy alkoholu wlać na patelnię śmietankę kremówkę, przykryć pokrywką i dusić filety około 10-15 minut
  • w międzyczasie obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Umieścić na patelni z rozgrzanym masłem, oprószyć cukrem i smażyć przez kilka minut. Dodać żurawinę. Zawartość patelni przełożyć do kurczaka i poddusić razem przez kilka minut, by połączyć smaki. Przed podaniem filety kurczaka pokroić w plastry, ułożyć na talerzach, polać sosem i przybrać zieleniną
                                                               SMACZNEGO !
 

8 komentarzy:

  1. Troche mnie tutaj nie bylo. Wiec nadrabiam w komentarzach i zapisywaniu przepisow. Ostatnio kupilam pare kurczakow,z ekologicznej hodowli :-). Taki pomysl z pewnoscia sie przyda. Musze Ci napisac,ze bardzo posmakowaly mojej rodzinie,bitki z Twojego przepisu i palki z kurczaka w sosie pomidorowym :-). Same pysznosci u Ciebie :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Dzisiejszy filet, jeśli się do niego przymierzasz też będzie smakował:)

      Usuń
  2. Witam Serdecznie . Goszczenie na Pani blogu to dla mnie ZAWSZE POEZJA SMAKU. Dzięki za wszystko .Pozdrawiam - Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za bardzo miłe słowa. Rozgość się Krysiu na dobre. Serdeczności:)

      Usuń
  3. Prosze o podanie przyprawy do kurczaka...w linku jej nie ma . Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawione, już działa:)

      Usuń
    2. Dziekuje za podanie linku do przyprawy ;) Danie zrobione i zjedzone, po prostu PYSZNE ;). Polecam ;)

      Usuń
    3. A to mnie bardzo cieszy:) Zapraszam do innych przepisów:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)