Guten Appetit

niedziela, 6 listopada 2016

Makowa rolada biszkoptowa


Makowa rolada - delikatna, puszysta, ze strzelającymi drobinkami maku, przepyszna. Wykwintna w smaku i cudnie się prezentuje. Bardzo łatwa i szybka do wykonania. Krem przygotowany na bazie serka mascarpone nie potrzbuje rekomendacji, bo zawsze smakuje wyjątkowo. Dodałam sok z aronii, by nadać kremowi delikatną różową barwę.
Warstwa dżemu jeżynowego pomiędzy biszkoptem to pyszny, winny i kolorystyczny akcent w całym deserze.
Biszopt jest stosunkowo niewysoki, dlatego spokojnie możesz podwoić składniki jeśli chcesz upiec bardziej okazała roladę. Na jednym kawałku się nie skończy, na pewno poprosisz o dokładkę!


Składniki na biszkopt:
3 jajka
75 g cukru/ksylitolu
30 g mąki pszennej
50 g maku
cukier wanilowy
sól
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone 
250 g śmietany kremówki 35%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki rumu 
2 łyżki soku z aronii
dodatkowo: 
dżem jeżynowy lub inny ciemny 
cukier puder do posypania

Wykonanie: 
  • piekarnik nastawić na 180`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną puszystą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę przesiać i porcjami wymieszać z ubitymi żółtkami, następnie mak. Na końcu ostrożnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubite białka
  • biszkopt równomiernie rozsmarować na przygotowanej blaszce. Piec 10 minut. Gorący ułożyć na ściereczce kuchennej wysypanej cukrem pudrem i delikatnie zdjąć papier. Roladę lużno zwinąć i odstawić do przestudzenia
  • mascarpone, cukier i śmietanę kremówkę  ubić na puszystą masę. Dodać rum i sok z aronii (aronię dodałam dla koloru) i ubijać razem przez chwilę
  • rozwinąć roladę i posmarować dżemem, następnie równomiernie rozłożyć krem. Przy pomocy ściereczki zwinąć powtórnie. Odstawić do stężenia kremu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem 
                                                                    SMACZNEGO!


12 komentarzy:

  1. świetna rolada, kiedy nie ma dostępu do świeżych, pysznych owoców, uwielbiam połączenie kremu z mascarpone i kwaskowatego dżemu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, to połączenie jest wyśmienite:)

      Usuń
  2. Oj, chyba się skuszę choć za makiem szczególnie nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna... U mnie na blogu też króluje dzisiaj rolada :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ciasto makowe. Nie wspomne juz o kremie. No i szczerze przyznaje,ze nie jadlam wieki rolady makowej. Kochana Weroniko pytam juz po raz trzeci,co to za cudowne ciasto na instagramie ukrywasz? Czy to jakas babka,czy chlebek bananowy :-)?. Wyglada super apetycznie. Nie pisze juz o reszcie pysznosci,ktore strasznie mnie ciekawi :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaki rozmiar blaszki?cuuuudna i w smaku zapewne tez...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duża, z wyposażenia piekarnika:) Polecam, bo jest przepyszna:)

      Usuń
  6. I'll immediately seize your rss as I can not in finding
    your e-mail subscription link or e-newsletter service.
    Do you've any? Kindly let me know so that I could subscribe.
    Thanks.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)