Guten Appetit

piątek, 18 listopada 2016

Naleśniki z gruszkami "Piękna Helena"


Wykwintne naleśniki inspirowane klasycznym deserem Auguste`a Escoffiera, z nadzieniem na bogato. Farsz naleśników stanowią pyszne dojrzałe gruszki i czekolada z dodatkiem orzechów laskowych, całość garnirowana posiekanymi orzechami laskowymi.

Naleśniki szybkie do przygotowania, bo używając dojrzałych gruszek nie ma potrzeby obgotowywania ich w syropie. Naleśniki nigdy się nie znudzą, a dzisiejsze to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapraszam do przepisu!

Składniki:
6-7 gotowych naleśników
4 dojrzałe gruszki
150 g gorzkiej czekolady
75 ml śmietany kremówki
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
40 g masła
garść orzechów laskowych
1-2 łyżki cukru

Wykonanie:
  • naleśniki usmażyć z podstawowego przepisu tutaj
  • w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamana czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia, wymieszać z mielonymi orzechami
  • gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w ćwiartki, ósemki lub w kostkę
  • na naleśnikach rozsmarować czekoladę, układać pokrojone gruszki i zwijać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować naleśniki roztopionym masłem, posypać cukrem i zapiekać pod funkcją grill przez kilka minut
  • podawać posypane posiekanymi orzechami laskowymi
                                                                SMACZNEGO !


    7 komentarzy:

    1. fantastyczne połączenie smaków, pychota :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ale pycha.ostatnia mam bzika na talerze itp.i b.spodobaly mi sie te biale,gdzie zakupilas?

      OdpowiedzUsuń
    3. To dopiero uczta :-). Przeapetyczne nalesniki. Nadzienie,po prostu boskie :-).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wielkie dzięki Marysiu! Dla wielbicieli gruszek boskie, zgadzam się:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)