Guten Appetit

poniedziałek, 14 listopada 2016

Pasta kanapkowa z pestek dynii


Dynia nadal króluje, nie zapomninajcie jednak o pestkach dynii. Pasta kanapkowa z twarożku i pestek dynii jest pyszna. Walory smakowe to nie wszystko, pestki dynii to całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pobudzają przemianę materii i wspomagają odporność.
Te małe ziarenka, ze względu na duże bogactwo witamin powinny pojawiać się jak najczęściej w codziennym jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety.
Zadbaj o zdrowie rodziny i przygotuj pastę z pestek dynii! Zapraszam do przepisu!
Jeśli szukasz niebanalnych naczyń i akcesoriów kuchennych zapraszam czyteników mojego bloga na zakupy z 10% zniżką do sklepu Dajar. Rabat jest aktualny do 31.12.2016 roku. Przy zakupach koniecznie podaj hasło: ZDROWE-GOTOWANIE.

Składniki:
50 g pestek dynii
200 g białego serka
2-3 łyżki oleju z pestek dynii
sól, pieprz
1/4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka mleka/jogurtu

Wykonanie:
  • pestki dyni podprażyć na patelni bez tłuszczu. Odstawić do przestudzenia 
  • podprażone pestki dynii zmielić w uniwersalnym rozdrabniaczu (można w młynku do kawy) 
  • zmielone pestki wymieszać z serkiem, przyprawami i gdyby pasta była za gęsta rozluźnić dodatkiem mleka lub jogurtu
  • podawać z grzankami, ziemniakami w mundurkach lub makaronem 
                                                                SMACZNEGO !


Ambition z dbałością 

Przepis bierze udział w akcji #Ambition 

13 komentarzy:

  1. Suuuper pomysl.czekam na kokejne przepisy wlasnie cos do chleba,bo wedlina,serki juz sie przejadly....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie mam fazę na pasztety i domowe smarowidła. Aktualnie zajadamy się pasztetem z grochu-pycha. Czeka na publikację:)

      Usuń
    2. Super ciesze sie.z grochu nie zrobie bo karmie piersia...uwielbiam Pani bloga...

      Usuń
  2. Ake swietne naczynie na paste,zdradzisz gdzie zakupilas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pamiętam, ale jak się dobrze rozejrzysz upolujesz bez trudu:)

      Usuń
  3. Nika i to są przepisy idealne w diecie. Moi klienci będą zachwyceni! Przepis zapisuję i na weekend przygotuję. Bardzo cenne składniki odżywcze! Takich inspiracji szukam - dziękuję ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się:) Miło mi bardzo, zawsze się cieszę jak przepisy idą w świat:)

      Usuń
  4. Nika polecisz cos sprawdzonego ze sklepu dajar,juz niebawem ide na swoje wiec potrzebuje wszystko od podstaw-akcesoria kuchenne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mogę pomóc, ponieważ nie znam tych towarów:)

      Usuń
  5. cudowny pomysł, jaki prosty! zaraz lecę do kuchni i od razu robię na kolację :) Z grzankami :). Jedynie zastanawiam się czy z serka Bieluch lekki nie wyjdzie zbyt rzadki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Bieluchy niestety nie znam, ale jeśli w typie almette to w sam raz!

      Usuń
    2. wyszło wspaniale. Pewnie nieco rzadsze niż z Almette ale ja z Bieluchem naturalnym jem wszystko :). Polecam przepis. Rewelacja :)

      Usuń
    3. I to najlepsza rekomendacja dla przepisu, dziękuję:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)