Guten Appetit

środa, 2 listopada 2016

Potrawka z kurczaka


Kurczak w potrawce, polski klasyk - proste do przygotowania danie idealne na jesienne biesiadowanie. Składniki powszechnie lubiane, łatwo dostępne i tanie. Pożywny posiłek dla całej rodziny, uwielbiany przez dzieci.
Gotowany kurczak w rosole z warzywami, z sosem sporządzonym na wywarze z gotowania.
Sos przygotowany na białej zasmażce, często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Potrawkę możesz wzbogacić dodatkiem warzyw: zielonego groszku, brokuła, marchewki czy kalafiora.

Składniki:
1 kurczak
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
sok z cytryny + otarta skórka
śmietana
natka pietruszki
sól

Wykonanie:
  • umytego kurczka ugotować wraz z jarzynami i solą
  • wyjąć mięso, odzielić od kości, pokroić na kawałki. Wywar można lekko odparować
  • z masła i mąki z dodatkiem skórki z cytryny sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją odcedzonym rosołem do pożądanej konsystencji (250-300ml) i zagotować. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą
  • włożyć do sosu pokrojone mięso i lekko podgrzać. Posypać posiekną zieleniną. Podawać z ryżem lub ziemniakami 
                                                                 SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami warto odkurzyć stare przepisy:) Pozdrowienia):

      Usuń
  2. Uwielbiam potrawke z kurczaka,chociaz nigdy jej nie robilam. Tym razem bedzie inaczej,bo Twoj przepis przypadl mi do gustu :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję:) Znałam to danie, robiłam jednak to danie dopiero po drugi:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)