Guten Appetit

wtorek, 29 listopada 2016

Śledzie pod pierzynką


Śledzie to bardzo wdzięczny produkt w kuchni, łatwo je przygotować i to z dużym wyprzedzeniem. Świetnie się przechowują. Idealnie smakują zarówno z chlebem, jak i z gotowanymi ziemniakami. Nieduża srebrzysta rybka króluje nie tylko w kuchni skandynawskiej, w polskiej także poradziła sobie świetnie - głównie za sprawą łatwości w konserwacji, bo wystarczy ją zasolić, by znacznie przedłużyć jej trwałość.

Śledź pod pierzynką z jajek, cebuli, startego sera i majonezu to jedno z najpopularniejszych połączeń smakowych. Ciężki sos majonezowy można jednak zastąpić nieco lżejszą wersją z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego.

Składniki:
4 filety śledziowe
majonez/jogurt grecki/śmietana
4 jajka "O" ugotowane na twardo
2 cebule
starty miękki ser żółty
grubo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
  • wymoczyć śledzie do pożądanej słoności
  • ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody). Obrać i posiekać w drobną kostkę cebulę
  • Układać pocięte w skośne paski śledzie w salaterce (lub foremkach) na dnie, następnie posmarować majonezem i oprószyć pieprzem. Przykryć posiekaną w drobną kostkę cebulką, majonezem, pieprzem, posiekanymi jajkami, majonezem, pieprzem, startym serem i delikatnie ucisnąć. Na noc wstawić do lodówki
                                                                SMACZNEGO !



3 komentarze:

  1. uwielbiam śledzie pod pierzynką :-)
    to jeden z moich ulubionych smaków, choć
    robię je trochę inaczej - z marchewką i bez sera

    ale mi narobiłaś smaku na śledzie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra zamiana, już mi smakuje! Przyznam, że taką wersję "na bogato" robię niezybt często:)

      Usuń
    2. A "bliżej" o tej marchewce ?

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)