Guten Appetit

poniedziałek, 28 listopada 2016

Ziemniaczane róże - szybka przekąska


Co dzisiaj kuchnia serwuje? Ziemniaczne róże ! Bardzo ciekawa propozycja podania zwykłych ziemniaków. Chrupiące różyczki oczarują każdego, bo tak podanych ziemniaków nic nie przebije.
Samo przygotowanie jest dziecinne proste. By przygotować tą czarującą przekąskę potrzebujesz dwóch składników: ziemniaków i plastrów wędzonego boczku lub bekonu.
Do dzieła!

Składniki:
ziemniaki
surowy wędzony boczek w plastrach
olej
sól, pieprz

Przygotowanie:
  • ziemniaki pokroić na mandolinie w cienkie plasterki. Muszą być elastyczne, by dały się zrolować
  • rozłożyć płasko plasterki boczku i układać pokrojone ziemniaki wzdłuż plastra tak, by wzajemnie zachodziły na siebie. Plasterki ziemniaków przy pomocy pędzla posmarować cienko olejem, oprószyć solą i pieprzem i zwijać wzdłuż całej długości plastra boczku
  • różyczki ziemniaczane układać w mufinkowej foremce. Dołki przedtem lekko natłuścić. Piec w 200`C 20 minut do zrumienienia brzegów ziemniaka
                                                                  SMACZNEGO !

                                             

16 komentarzy:

  1. fantastyczny pomysł :) Brawo !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nieskromnie muszę przyznać Ci rację:-)

      Usuń
  3. Chyba cos sie dzieje,bo nie przechodza zadne komentarze. Pod niektorymi przepisami,pisalismy po pare komentarzy. Byly pytania. I caly czas,nic sie nie pokazuje :-). Przykro mi z tego powodu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już usterki usunięte:) Sorry:)

      Usuń
  4. Róże piękne , zamierzam skorzystać z przepisu , tylko nie wiem czy mi wyjdą bo nie mam przyrządu do krojenia ziemniaków zwanego mandoliną - nie znam go. Czy mogę prosić o zdjęcie tej mandoliny? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mandolina to rodzaj tarki i nie jest ona niezbędna. Ziemniaki możesz pokroić krajalnicą do chleba, z boku każdej tarki czworobocznej jest taki nożyk używany do krojrnia ogórków lub po prostu ręcznie:) Pozdrowienia

      Usuń
  5. Bardzo dziękuję za fantastyczny pomysł na podanie ziemniaków. Są pyszne, więc poleciłam dalej :)
    http://czarownicaness.blogspot.com/2017/02/ziemniaczane-roze.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze się cieszę jak przepis idzie w świat!

      Usuń
  6. Pieklam te piekne ziemniaczane rozyczki jak podano w przepisie ale niestety ziemniaczki byly twarde i surowe.Nie mam pojecia dlaczego.. Ziemniaki byly cieniutkie. Wygladaly pieknie ale nie byly zjadliwe. Moze moj piekarnik szwankuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik jest ok. Myślę, że to raczej wina ziemniaków. Niemożliwe jest, by cieniutko pokrojone ziemniaki nie upiekły się przez 20 minut!

      Usuń
  7. Wyglądają pięknie! Koniecznie muszę spróbować :)
    Niby tylko ziemniaki, a smakują pewnie tak dobrze jak wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) W tym wydaniu ziemniaki faktycznie są wyjątkowo urodziwe!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)