Guten Appetit

sobota, 3 grudnia 2016

Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami


Rolada biszkoptowa - mięciutka, puszysta, wspaniała. Biszkopt uperfumowany przyprawą piernikową już podczas pieczenia wypełnia kuchnię świątecznym zapachem. Aksamitny krem waniliowy przygotowany na bazie serka mascarpone świetnie komoponuje się ze smakiem rolady, całość oblana gęstą polewą czekoladową, dodatkowo obsypana orzeszkami pistacjowymi. Poezja smaku. Prosto i wykwintnie, idealnie na świąteczny stół! Bardzo prosta do przygotowania, dużo mniej z nią pracy niż z tortem, a efekt znakomity! Bardzo polecam!


Składniki na biszkopt:
3 jajka
100 g mąki (60 g mąki pszennej i 40 g mączki ziemniaczanej)
60 g cukru/ksylitolu
1,5 łyżki przyprawy piernikowej (z tego przepisu)
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
2 łyżki rumu
Dodatkowo:
50 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
orzeszki pistacjowe
mały słoik dżemu

Wykonanie:
  • jajka z cukrem ubić mikserem na puszysty, biały kogel-mogel. Ubijać około 8-10 minut. Masa powinna zwiększyć objętość 3-krotnie
  • mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z przyprawą piernikową. Wmieszać do ubitej masy jajecznej w 3 porcjach, bardzo delikatnie już nie mikserem, a przy użyciu szpatułki. Mieszać tylko do połączenia składników, aby nie zniszczyć napowietrzonej struktury ciasta. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 200`C 12-15 minut
  • gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mielonymi orzechami. Powoli, delikatnie usunąć papier do pieczenia, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostudzenia 
  • laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i nożem zeskrobać ziarenka. Mascarpone, cukier puder, ziarenka wanilii umieścić w misce i zmiksować. Dolać śmietanę kremówkę oraz rum i miksować do napuszenia kremu
  • wystudzoną roladę rozwinąć. Ciasto posmarować ulubionym dżemem, następnie równomiernie rozsmarować przygotowany krem. Zwinąć roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc
  • w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na małe kwałeczki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polewą czekoladową posmarować roladę. Na koniec posypać posiekanymo orzeszkami pistacjowymi  
                                                                  SMACZNEGO !



7 komentarzy:

  1. Super przepis ;) Efekt jeszcze lepszy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ten przepis czekalam :-). Rolada doskonale pasuje na swiateczny stol. Apetycznie wyglada :-). Mam pytanie. Masz moze Weroniko,gdzies w swoich przepisach,dorsza w sosie pomidorowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to mnie cieszy, że tak trafiłam:)
      Oczywiście,że mam, bo ryb u mnie dostatek:) Kliknij w etykiety: dorsz, pzewiń, a przepis się wyświetli!

      Usuń
  3. Suuuper.jestem wielka fanka wszystkiego co piernikowe....czekam na kolejne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna, na święta wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)