Guten Appetit

środa, 7 grudnia 2016

Domowa masa makowa - prosta i szybka


Domowa masa makowa jest nieporównywalnnie smaczniejsza i zdrowsza od kupnej z puszki. Kupna masa jest bardzo wodnista, przesłodzona syropem glukozowo-fruktozowym, pełna zagęszczaczy, stabilizatorów i konserwantów. Nie polecam kupnej masy, bo to najczęstsza przyczyna niepowodzeń,  z jej użyciem najpewniej upieczesz zakalca.

Domowę masę makową zrobisz na dwa sposoby: z maku, który samodzielnie zmielisz (w specjalnym młynku, w elektrycznym młynku do kawy lub w przystawce do Vitamixa) lub kupisz już zmielony.
Jeśli kupisz gotowy mak mielony przygotowanie domowej masy makowej jest bajecznie proste.  Zalewasz mak wrzącym mlekiem, mieszasz z ulubionymi dodatkami, studzisz i gotowe.
Można ją modyfikować, zmniejszając ilość poszczególnych dodatków lub zmieniająć ich proporcje, według potrzeb i własnych upodobań. Masa makowa ma szerokie zastosowanie w świątecznej kuchni, zatem nie zwlekaj z jej przygotowaniem!

Składniki:
200 g mielonego maku
180 - 200 ml mleka
200 ml miodu - 3 łyżki
100 g rodzynków
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (z tego przepisu)
2-3 łyżki Amaretto, rumu lub olejku rumowego/migdałowego
30-40 g masła
cukier waniliowy (z tego przepisu)

Wykonanie:
  • mleko, miód i masło zagotować w rondlu. Wrzącym mlekiem zalać zmielony mak i zamieszać trzepaczką balonową, odstawić do napęcznienia
  • dodać resztę składników i odstawić do napęcznienia. Ostudzić
  • masę można wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. sparzonymi, obranymi migdałami, kandyzowaną skórką cytrynową 
                                                              UDANYCH WYPIEKÓW!



4 komentarze:

  1. Przepis znakomity. Skladniki bardzo mi odpowiadaja. Tez zrobie taka mase makowa. Tylko musze poszperac za dobrym,sprawdzonym przepisem na jakas strucle :-). Moze masz na blogu przepis na makowiec godny polecenia :-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Nie musisz za dużo szperać. Jutro bardzo łatwy warkocz makowy i inne sprawdzone, smaczne przepisy są już na blogu:)

      Usuń
  2. Dziękuję za przepis rzeczywiście jest łatwy do zrobienia,teraz wiem,że maku nie trzeba gotować ,tylko zalać gorącym mlekiem,bo ja zawsze dość długo gotowałam jak robiłam makówki.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Kiedyś z tego powodu unikałam maku, dziś dużo częściej u mnie gości:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)