Guten Appetit

piątek, 16 grudnia 2016

Dżem pomarańczowy z imbirem



Przepis na dżem pomarańczowy, idealny tych wszyst, którym pozostały do zagospodarowania pomarańcze po przygotowaniu smażonych skórek pomarańczowych.
Przygotowanie dżemu najlepiej rozłożyć na dwa dni i choć przygotowanie jest nieco rozłożone w czasie pracy przy nim naprawdę niewiele. Idealny do przekładania świątecznych tortów i innych wypieków, a i na kromce chrupiącej bułeczki smakuje wspaniale.


Składniki :
około 6 pomarańczy
3/4 szklanki ksylitolu/cukru
1,5 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
10 cm imbiru

Wykonanie: 
  • pomarańcze obrać ze skórki, ściąć widoczne, pozostałe białe albedo. Pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w rondlu, zasypać ksylitolem/cukrem, wymieszać i odstawić, by cukier się rozpuścił
  • rozpocząć wysmażanie. Dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki imbir. Smażyć około 30-45 minut. Zrobić przerwę, najlepiej przez noc i na drugi dzień smażyć następne 45 minut. Gdy woda odparuje, a dżem nabierze koloru i zgęstnieje jest gotowy. Przełożyć do wyparzonego słoiczka. Przechowywać w lodówce 
                                                                 SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Dzem wyglada bardzo apetycznie. Jesli tak samo smakuje,to robie go bez chwili zastanowienia :-). Taka porcja wychodzi z podanych skladnikow,jak na zdjeciu?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)