Guten Appetit

sobota, 17 grudnia 2016

Frankfurter Kranz. Tort z Frankurtu


Frankfurter Kranz to niemiecka specjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje.

Wprowadziłam małe modyfikacje, by tort pieczony w domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier zastąpiłam ksylitolem i muszę stwierdzić, że biszkopt pomimo dodatku mąki orkiszowej jest po prostu rewelacyjny. Krem maślany jest oryginalny, bardzo smaczny, ale i kaloryczny.
Tort idealny dla tych wszystkich, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier ze względów zdrowotnych lub chcą po prosto zdrowiej żyć i nie odmawiać sobie słodkiego co nieco. Zapraszam do przepisu!

Składniki na biszkopt:
5 jajek
120 g ksylitolu/cukru
120 g mąki orkiszowej jasnej
30 g mączki ziemniaczanej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
4-6 łyżek ksylitolu/ cukru
2 łyżki rumu
200 g masła
dodatkowo:
1 op. krokantu z orzechów laskowych
kandyzowane wiśnie
1 słoiczek kwaśnego dżemu, najlepiej porzeczkowego 

Wykonanie: 
  • białka jajek ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać powoli po 1 łyżce ksylitolu. Gdy masa jest sztywna i lśniąca dodawać kolejno po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Na koniec przy pomocy szpatułki w 3 ratach wmieszać przesiane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszać bardzo delikatnie, by nie uszkodzić struktury piany. Masę wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (boku foremki nie smarować), górę wyrównać szpatułką. Piec w 180`C 35 minut
  • z 500 ml mleka odlać 1/2 kubka i wymieszać z budyniowym proszkiem. Pozostałe mleko i 2 łyżki ksylitolu zagotować w rondelku. Do gorącego mleka powoli wlewać rozpuszczony budyń, cały czas mieszając trzepaczką balonową do momentu, aż budyń zgęstnieje. Budyń przykryć folią spożywczą, by zapobiec powstaniu twardego kożucha przy stygnięciu
  • 2 łyżki ksylitolu utrzeć na puch z miękkim masłem. Dodawać po jednej łyżce wystudzonej masy budyniowej nie przerywając ubijania. Na koniec dodać alkohol
  • wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty.Pierwszy blat posmarować dżemem i wyłożyć 1/4 kremu. Przykryć drugim blatem i powtórzyć operację. Cały wieniec posmarować kremem pozostawiając kilka łyżek kremu na rozetki. Posmarowany tort obsypać krokantem orzechowym. Na torcie wycisnąć rozetki z reszty kremu, udekorowac kandyzowanymi wiśniami. Pozostawić, by smaki się przegryzły. Najsmaczniejszy po 2 dniach 
                                                               SMACZNEGO !


      6 komentarzy:

      1. Przepięknie się prezentuje. Musi być naprawdę przepyszny :)

        OdpowiedzUsuń
      2. Tort wyglada cudownie! Zamawiam taki na swieta :-). Pewnie by byl problem z przesylka :-). Przepis z pewnoscia sie przyda. Pokaze go mojej bratowej,to od razu wezmie sie za pieczenie :-).

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Cieszę się, ze się spodobał, a przepis pójdzie w świat:) Szkoda, bo torty raczej nie lubią podróży, niestety:-)

          Usuń

      Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)