Guten Appetit

środa, 21 grudnia 2016

Keks z makiem. Zdrowsza wersja


Keks to idealny wypiek świąteczny. Mój ulubiony to keks biszkoptowy, bez dodatku tłuszczu, za to z dużą ilością bakalii. Po przepis zapraszam tutaj.
Odrobina nowości doda świętom tylko smaku. Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego nie chcą rezygnować. Harmonijne, wyrafinowane połączenie smaków.
Do upieczenia keksu użyłam mąki orkiszowej, a słodycz płynie z dodatku ksylitolu zamiast białego cukru.

Keks i biszkoptowy i z ciasta babkowego długo zachowuje świeżość, dlatego można przygotować go z wyprzedzeniem.
Podana porcja jest na pełną keksówkę, upiekłam dwa niższe keksy w 2 foremkach.

Skladniki:
250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
140 g maku (niepełna szklanka)
200 g masła
100 g skórki pomarańczowej (z przepisu tutaj)
50 g rodzynek
60 g orzechów włoskich
50 g winiaku/rumu
65 g cukru pudru/ksylitolu
140 g cukru/ksylitolu
50 g marcepanu
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
5 jajek
skórka otarta z 1 cytyny
dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietany kremowki

Wykonanie:
  • skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i mak namoczyć w winiaku
  • masło utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodać żółtka, cały czas miksując. Dołożyć skórkę z cytryny
  • białka ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo po 1 łyżce zwykłego cukru
  • maślną masę wymieszać z mąką i bakaliami, pokrojonym w kostkę marcepanem i posiekną czekoladą. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek 
  • przełożyć ciasto do keksówki (-ek) wyłożonych papierem do pieczenia
  • piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka
  • w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na cząstki czekoladę i zamieszać do rozpuszczenia
  • gotowe, przestudzone ciasto posmarować polewą czekoladową
                                                                    SMACZNEGO !
źródło: Twój Styl 12/2016

3 komentarze:

  1. Prosze o szczera odpowiedz :-). Ktory keks mam upiec,ten z przepisu powyzej,czy ten biszkoptowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawdę rzecz gustu:) Dla mnie biszkoptowy jest nie do pobicia, mąż wybiera makowy:)

      Usuń
  2. ciasto na medal.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)