Guten Appetit

czwartek, 29 grudnia 2016

Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym





Czerwona kapusta to ulubiony świąteczny i zimowy dodatek do mięsnych dań. Świetnie się komponuje z dziczyzną, drobiem i ulubionymi roladami wołowymi. Wtedy niezastąpionym dodatkiem są wszekiej maści kluski.
Proponuję dwa w jednym, czyli kluski i czerwoną kapustę jednocześnie. Te kluchy grają absolutnie główną rolę w daniu, to perfekcyjny dodatek do każdego odświętnego posiłku. Już jakiś czas temu przepis wpadł mi w oko, a teraz była okazja by go wypróbować. Może im Wam się spodoba? Święta już za nami, ale może np. na Noworoczny obiad?
Jeśli nie lubisz nudy na świątecznym stole ten przepis jest dla Ciebie!

Kluchy są super smaczne, proste do przygotowania, bardzo polecam! A do klusek koniecznie kacze uda!

Składniki na 4 duże kluchy:
400 g czerwonej kapusty
1 mała cebula
2 goździki
1 łyżeczka ziaren jałowca
1 listek laurowy
1 laska cynamonu
1 łyżeczka ziarenek pieprzu
1 łyżka masła ghee lub smalcu
200 ml czerwonego wina
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżka mączki ziemniaczanej
sól
bułka tarta
2 jajka
2 łyżki mąki
olej do frytowania

Wykonanie:
  • kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować
  • obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę i wszystkie przyprawy zasznurowane w woreczku. Podlać winem, dodać ocet balsamiczny i dusić do miękkości około 45 minut
  • usunąć woreczek z przyprawami. Mącżkę ziemniaczaną wymieszać z 1-2 łyżkami zimnej wody i dodać do gotującej kapusty, wymieszać. Doprawić do smaku solą, można dodać łyżkę konfitury żurawinowej lub powideł śliwkowych. Ostudzić. Wymieszać z 2-3 łyżkami bułki tartej i pozostawić do napecznienia, by powstała masa dająca się formować  
  • uformować 4 duże knedle, przykryć folią spożywczą i wstawić na około 2 godziny do zamrażarki
  • rozbełtać jajka. Knedle obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej oraz powtórnie w jajku i bułce tartej
  • rozgrzać olej (ca.170`C) i knedle frytować około 8 minut, do złoto-brazowego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z upieczonymi kaczymi udkami lub gęsiną
uwagi: świetne do odgrzewania na drugi dzień - na patelni z niewielką ilością tłuszczu pod przykrywką. Są pyszne i bardzo chrupiące. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji

Składniki na uda kacze z piekarnika:
4 kacze uda
2 gałązki rozmarynu
3 łyżeczki majeranku
ząbek czosnku
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
warzywa:
2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora
kilka wędzonych śliwek
3/4 szklanki bulionu

Wykonanie:
  • kacze uda umyć, usunąć pozostałe piórka, wyciąć nadmiary tłuszczu. Czosnek obrać, posiekać. Posiekać także igiełki rozmarynu. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i obłożyć oprószone solą i pieprzem kacze uda. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki
  • przed pieczeniem uda wyjąć z lodówki, by się ogrzały
  • obrać i pokroić warzywa. Na warzywach ułożyć kacze uda, podlać bulionem i umieścić w piekarniku. Piec w 180`C często podlewając wytwarzającym się sosem. Piec około 1,5-2 godzin w zależności od wielkości, aż do zrumienienia
  • podawać z wytworzonym sosem podczas pieczenia, bo jest pyszny. Jeśli lubisz gęste, zawiesiste sosy, zmiksuj powstały sos z częścią warzyw i wędzonymi śliwkami z pieczenia. Możesz dodatkowo zabielić sos śmietaną. Podawaj z kluskami z czerwonej kapusty
                                                         ŻYCZĘ SMACZNEGO !

źródło: przepis na knedle - Mit Liebe. Food Magazin nr. 6/2016

 

    6 komentarzy:

    1. Bardzo oryginalny pomysł! Super to wygląda!:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. A, dziękuję, też tak myślę. I smakuje całkiem nieźle:)

        Usuń
    2. Bardzo elegancka potrawa.Wykwintne przyprawy do kaczki tworzą smaczny sos . W moim stylu bez zagęszczania mąką . Wyrazy uznania za kulinarny kunszt.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo miły komentarz:) Dziękuję:)

        Usuń
    3. Super apetyczne danie. Od czsu do czasu jemy kaczke. Mamy dostep,do wiejskich kaczek. Bardzo nam smakuja. Skorzystam z Twojego przepisu. Odpowiada mi dobor przypraw a kapuste czerwona uwielbiamy :-).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Miło mi:) Kaczuszki z wiejskiej zagrody tylko pozazdrościć. Moja co prawda z supermarktu, ale bardzo nam smakowała:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)