Guten Appetit

niedziela, 11 grudnia 2016

Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka


Ma`amoul (mamul, maamoul) to tradycyjne arabskie ciasteczka. Kruche ciasteczka nadziewane masą daktylową, masą z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji. Fantazyjne kształty ciastek uzyskasz przy użyciu specjalnych drewnianych, ręcznie wykonanych foremek.
Foremki i gotową masę daktylową zakupiłam już latem, a teraz inauguracja.

Do foremki nie otrzymałam oryginalnego przepisu, a ten prezentowany poniżej to zlepek kilku przepisów znalezionych w interecie z moimi modyfikacjami. Upiekłam ciasteczka z mąki orkiszowej z dodatkiem orkiszowego grysiku. Efekt jest znakomity, a ciasteczka bardzo kruche i no i super zdrowe. Mąka orkiszowa, słodycz płynąca z daktyli, różany zapach i smak -cóż chcieć więcej! Robilam je już kilkakrotnie, skradły nasze serca.
Przy wykonaniu ciasteczek nie jest wymagana precyzja, także poradzą sobie z nimi najmniejsze dzieci. 
Polecam!

Składniki na około 30 ciasteczek:
200 g mąki orkiszowej jasnej
200 g drobnego grysiku orkiszowego pełnoziarnistego
200 g masła
2 łyżeczki przyprawy mahlep*
3-4 łyżki wody różanej
3 łyżki cukru pudru/ksylitolu+ do posypania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masy daktylowej

Wykonanie:
  • suche składniki umieścić w misie robota, dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce
  • masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Namocz na noc daktyle. Następnego dnia odlej wodę z moczenia i zmiksuj z sokiem pomarańczowym. Jeśli dysponujesz świeżymi daktylami, wystarczy obrać je z pestek i zmiksować. Gotowe. Powinna byc dość gęsta, jak plastelina. Lekko zwilżyć dłonie olejem i uformować kulki, które będą nadzieniem ciasteczek
  • z ciasta odrywać jednakowej wielkości kawałki. Uformować cienki placuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami tak, by odbił się wzorek z foremki i uzyskać kształt ciastka. Uderzyć z wyczuciem foremką, najlepiej o kuchenną deskę, aby ciasteczko wypadło. Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasteczka nie chciały wyskakiwać z foremki, oprósz foremkę mąką
  • piec w 200`C około 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Mniejsze kulki należy piec parę minut krócej. Generalnie ciasteczka po upieczeniu powinny pozostać jasne
  • po ostudzeniu posypać cukrem pudrem   
                                                                   SMACZNEGO !
  • mahlep to wysuszone i zmielone nasiona wiśni wonnej, popularnej przyprawy w kuchni bliskowschodniej i tureckiej. Słodko-kwaśna o orzechowym posmaku jest wykorzystywana do wyostrzenia smaku w wyrobach cukierniczych. Aromat przyprawy przypomina gorzkie migdały i wiśnie. 
Uwagi: jeśli używasz zwykłej mąki pszennej, to najlepiej wybierz krupczatkę. Dodatek grysiku orkiszowego nadaje szczególnej kruchości, musi jednak być ten bardzo drobny. Jeśli masz grubszy zmiel go w młynku do kawy. Nie można pominąć dodatku wody różanej, bo nadaje ona ciasteczkom wyjątkowego aromatu. Jedną partię upiekłam bez wody różanej, ale były bardzo średnie w smaku. 

8 komentarzy:

  1. Hmm, chętnie bym ich spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja chętnie bym Cię poczęstowała:)

      Usuń
  2. Kochana cudne.ale gdzie kupic taką foremkę?a jaka wodę różaną polwlecisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Wszystie zakupy poczyniłam w internetowym arabskie.pl:)

      Usuń
  3. Mam pytanie probowala Pani czym innym nadziewac bo nie przepadam za daktylami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślałam o pistajach. Do pistacji są jednak mniejsze foremki. Każda inna masa orzechowa się nada:)

      Usuń
  4. Kusi mnie zakup tych skladnikow zeby zrobic te ciasteczka,bo pisalas ze pyszne...polecisz cos jescze sprawdzonego z tego sklepu co kupowalas foremke...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duży wybór fajnych przypraw! Polecam! Kupiłam również foremkę do falafli. Jeszcze ciągle nie miałam okazji wypróbować:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)