Guten Appetit

czwartek, 8 grudnia 2016

Makowy warkocz drożdżowy


Warkocz makowy to doskonała odmiana tradycyjnej zawijanej strucli makowej. Idealny wypiek dla początkujących z ciastem drożdżowym, bo przy warkoczu nie musisz zawijać ciasta w pergamin i drżeć, pęknie, nie pęknie. Zawsze się uda, a jak smakuje! Jeśli jeszcze jako nadzienia użyjesz domowej  masy makowej sukces gwarantowany! Warkocz jest sporych rozmiarów, ale to nic, bo nadmiary spokojnie możesz zamrozić. Bardzo polecam!
Przepis na tradycyjny drożdzowy zawijany makowiec znajdziesz tutaj. 
Jeśli nie przepadasz na ciastem drożdżowym zapraszam po przepis na świetny makowiec na kruchym spodzie - na blogu - tutaj.  

Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
50 g cukru
50 g miękkiego masła
180 ml mleka
1 jajko + 1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki instant
Masa makowa:
z przepisu tutaj

Wykonanie:
  • mleko lekko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i zamieszać rózgą do rozpuszczenia 
  • do misy robota odważyć kolejne składniki, wlać mleko z drożdżami, wbić jajka i mieszać hakiem do połączenia składników. Na koniec wmieszać w porcjach miękkie masło. Zagniatać hakiem do otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • w międzyczsie przygotować masę makową wg tego    przepisu
  • wyrośnięte ciasto wyjąć z misy na stolnicę, odgazować. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Rozsmarować mak i zwinąć ciasto w rulon. Przeciąć wzdłuż na pół i zwinąć w prosty dwustopniowy warkocz. Przy zwijaniu widoczne zwoje makowe wywijać na zewnątrz. Ułożyć warkocz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po przekątnej, ze względu na rozmiary warkocza. Jeśli nie mieści się na blaszce możesz z warkocza uformować wieniec
  • warkocz przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia
  • wyrośnięty warkocz posmarować białkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka i piec w 180`C 30-35 minut. Podawać wg uznania: posypany cukrem pudrem lub z lukrem
                                                                 SMACZNNEGO !


8 komentarzy:

  1. Cudny :) z chęcią bym taki przygotowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wprost stworzony dla mnie :-). Nie jestem mistrzem w pieczeniu ciasta drozdzowego :-). Ale taki apetyczny warkocz sprobuje upiec :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, rodzinka będzie się zajadać:)

      Usuń
  3. Bardzo dobry i prosty przepis, będę piec chyba codziennie bo te gotowe z piekarni raczej mnie nie przekonują za bardzo, sama chemia :( Nie ma nic lepszego niż chrupiąca skórka z samego rana na śniadanie. Świetny blog, trafiłam tutaj przez post koleżanki i zostanę na dłużej :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiamy domowe wypieki:)
      Dzięki za miłe słowa, rozgość się na dobre! Pozdrowienia

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)