Guten Appetit

środa, 28 grudnia 2016

Placki ziemniaczane z fenkułem


Najpopularniejsze danie z ziemniaków, to oczywiste - placki ziemniaczane! Tradycyjne placki dają ogromne możliwości twórczej inwencji. Dzisiejsze to najwykwintniejsza wersja placków jakie jadłam, z dodatkiem delikatnego, pachnącego lekko anyżkowo fenkułu i cynamonu.
Połączenie może wydawać się zaskakujące, ale zapewniam smakują wybornie. Do pieczenia placków dodatkowo wrzuć na patelnię kilka gwiazdek anyżku, a dom wypełni cudny korzenny zapach. Idealne zimowe placuszki..Do placków podałam chrzanowy dip. Polecam, przepis koniecznie do przetestowania!

Składniki:
400 g ziemniaków
1 duży fenkuł
1 jajko
1 łyżka mąki
olej do smażenia
150 g jogurtu greckiego
op. rzeżuchy
1 łyżeczka cynamonu
3 gwiazdki anyżku
sól, pieprz
gałka muszkatałowa

Wykonanie:
  • fenkuł i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, wg uznania na dużych lub małych oczkach tarki. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Odstawić na 5 minut. Odcisnąć nadmiar wody, dodać mąkę, jajko, cynamon, zieloną część fenkułu i wymieszać
  • nakładać łyżką na rozgrzany olej małe porcje masy, spłaszczać łyżką i smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Na patelnię do smażenia dodać gwiazdki anyżku
  • jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku solą i pieprzem
  • placki podawać z dipem chrzanowym i rzeżuchą. W super wykwintnej wersji możesz do placków dodać kawałki wędzonego łososia
                                                                    SMACZNEGO !

źródło: prospekt REWE
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)