Guten Appetit

wtorek, 13 grudnia 2016

Rumsztyk z cebulką z mięsa wieprzowego


Rumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja. Dziś kompletnie zapomniany, a szkoda, bo smakowitości nie da się mu odmówić.

Choć wiadomo, że rumsztyk czy befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego, to dawny rumsztyk z mięsa wieprzowego jest równie smaczny.


Składniki:
600 g mięsa wieprzowego z łopatki
kilka łyżek gorącej wody
3 duże cebule
smalec
sól, pieprz

Wykonanie:
  • mięso posiekać lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem, dodać gorącą wodę. Dłonie zwilżyć olejem i  formować owalne kotlecki, następnie każdego spłaszczyć 
  • układać na rozgrzanej patelni i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć kotlety z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w półkrążki cebulę
  • do gotowej cebuli dołożyć kotleciki, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i podsmażyć kilka minut, by smaki się połączyły
  • podawać z ulubioną surówką i tłuczonymi ziemniaczkami

SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Faktycznie zapomniany,również przez moją rodzinę.Jeszcze przed świętami muszę usmażyć ,ślinka leci na sam widok.Dzięki za przypomnienie,pozdrawiam.Wesołych Świąt.Alina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że post się przydał:)
      Dziękuję i wzajemnie Wesołych Świąt:)

      Usuń
  2. Bylismy na zakupach. W pewnym momencie moj maz wzial do reki zapakowane rumsztyki :-). I od razu to odlozylam,bo nagle mnie olsnilo,ze gdzies widzialam przepis. No i w koncu sobie przypomnialam,ze u Ciebie. Wiec teraz musze koniecznie zrobic rumsztyki. Przyznaje,ze Twoje wygladaja o niebo lepiej i mega zdrowsze :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie.Czy on bez jajka i bułki się nie rozleci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozlecą się. Formuj trochę mniejsze niż normalnie i okrągłe:):)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)