Guten Appetit

czwartek, 15 grudnia 2016

Skórka pomarańczowa w syropie II - zdrowsza wersja


Smażona skórka pomarańczowa, niezbędna do świątecznych wypieków i obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni przez cały rok. Warto zrobić ją teraz gdy pomarańcze są najsłodsze, najsmaczniejsze i stosunkowo tanie.
Całe lata robiłam skórkę pomarańczową z dodatkiem białego cukru ( (przepis tutaj), ponieważ już jakiś czas temu porzuciłam biały cukier, zmieniły się również składniki skórki pomarańczowej w syropie.

Ksylitol, który zastępuje mi biały cukier w domowych wypiekach i w tym przepisie sprawdził się doskonale.
Zapraszam do przepisu na zdrowszą wersję skórki pomarańczowej - bez dodatku cukru i chemii. Przygotowanie skórki jest bardzo proste. Nie ma potrzeby mozolnego ścinania białego albedo, ponieważ szkoda się go pozbywać.  Ma właściwości odchudzające, świetnie wpływa na trawienie, to dobre źródło pektyn i antyoksydantów i witaminy P. Goryczkę łatwo usuniesz poprzez moczenie i odlanie pierwszej wody z gotowania.
Najważniejszy jest oczywiście zakup pomarańczy z upraw ekologicznych, nie poraktowanych chemią!
Skórki możesz zbierać przez kilka dni lub pozyskać jednorazowo, a z z owoców usmażyć pyszny, oryginalny w smaku dżem pomarańczowy. Po przepis zapraszam w następnym poście!

Składniki:
skórki z 6 pomarańczy - okolo 1,5 kg
1 czubata szklanka ksylitolu
2 szklanki wody
2 łyżki wódki/soku z cytryny

Wykonanie: 
  • po obraniu pomarańczy sukcesywnie  zbierane skórki układać na kalaryferze, by wyschły
  • skórki namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc kilkakrotnie zmnieniając wodę. Skórki zagotować i pierwszą wodę z gotowania odlać, następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, około 1 godziny
  • skórki odcedzić, przestudzić i pokroić w drobną kostkę
  • ugotować syrop z wody i ksylitolu, wsypać pokrojone skórki pomarańczowe i gotować, aż staną się szkliste. Na koniec dodać 2 łyżki wódki. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Gotowe!
                                                                            

4 komentarze:

  1. Nie dajesz wyboru. Trzeba koniecznie zawekowac skorke pomaranczowa. Wyjasniam dlaczego. Poniewaz kocham dzem pomaranczowy,a ponoc lada dzien bedzie przepis :-). A taka skorka to skarb :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, jak przeczytasz skład na opakowaniu kupnej skórki, to domowa faktycznie jest skarbem:) Jasne dżem już jutro:) Zapraszam!

      Usuń
  2. Będę robić jutro skórkę, k lepiej udać wódkę czy cytrynę?tylko gdzie ja kupię ekologiczne pomarańcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wódkę. Może odczekaj jeszcze jak będzie większy wybór powinnaś upolować. Jeśli nie mocz i wielokrotnie odlewaj wodę!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)