Guten Appetit

czwartek, 22 grudnia 2016

Śledzie marynowane z imbirem


Śledzie marynowane na słodko z imbirem i czerwoną cebulą. Ten pomysł od dawna chodził mi po głowie i właśnie zrobiłam próbną partię.
Pozwól skladnikom przeniknąć i przygotuj je odpowiednio wcześniej, a wtedy śledzie będą najsmaczniejsze. Są lekko pikantne z nutą słodyczy, a po 3 dniach nabierają lekko różowego koloru i są pyszne. Zdrowa przekąska, bogata w wartości odżywcze, a w czasie świąt niezbędne. Polecam!


Składniki:
4 filety śledziowe z zalewy
2 czerwone cebule
10 cm imbiru
skórka z 1 cytryny
Zalewa:
250 ml wody
3 łyżki cukru
70 ml octu 10%
5 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy

Wykonanie:
  • śledzie wymoczone do poążdanej słoności pokroić w skośne paski
  • obrane cebule i imbir ze skórką pociąć w cienkie plastry. Cytrynę umyć, sparzyć i zesterem ściąć skórkę
  • wymienione składniki układać w wyparzonym słoju na przemian
  • ugotować z podanych składników zalewę. Ocet wlać tuż przed końcem
  • zalać śledzie ostudzoną zalewą. Wstawić do lodówki na 3 dni
                                                               SMACZNEGO !


8 komentarzy:

  1. Super,moje smaki..uwielbiam Pani bloga,zaglądam codziennie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz:) Rozgość się na dobre, zapraszam:) Aaaa....zostaw chociaż imię. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Imbir jako składnik do śledzi to u mnie nowość. Ale chętnie sprawdze bo wyglada cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie sprawdziłam i polecam:) Dzięki:)

      Usuń
  3. Sledzie juz sa w mojej lodowce :-). Wkrotce degustacja. Musze przyznac,ze prezentuja sie smakowicie i maja taki inny zapach,to znaczy,ze ladnie pachna,ale tak inaczej:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nasze imbirowe już zjedzone:)

      Usuń
    2. Moje sledzie jeszcze musza postac,bo jak napisalas,ze najlepsze sa po przegryzeniu smakow,to tak musi byc. Zobacze jutro,czy nam tez posmakuja imbirowe sledzie :-).

      Usuń
    3. Koniecznie, muszą swoje odstać:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)