Guten Appetit

wtorek, 27 grudnia 2016

Żurawinowy sos do mięs z jabłkami i orzechami



Sos żurawinowy do mięs w stylu amerykańskim, z sokiem z pomarańczy i korzennymi przyprawami prezentowałam tutaj. Dziś sos żurawinowy w polskim wydaniu, z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich autorstwa Hanny Szymanderskiej. Przepis aktualny jeszcze przez całą zimę. Leśna żurawina już się skończyła, ale ciągle można upolować świeżą hodowlaną.
Znakomity dodatek do białych mięs i pieczonego drobiu, dla wegerarian do serów i warzywnych pasztetów.


Składniki:
3 szklanki żurawiny - około 400 g
2 jabłka ( u mnie szara reneta)
60 g orzechów włoskich 
200 g  miodu
1/2 szklanki wody

Wykonanie:
  • przebrane, umyte żurawiny zalać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu około 15-20 do miękkości, następnie przetrzeć przez sito
  • w rondlu stopić miód, do wrzącego wrzucić pokrojone w kostkę jabłka i gotować około 10-15 minut, aż zaczną się rozpadać
  • do jabłek dodać przetartą żurawinę, posiekane orzechy i gotować następne 20 minut, często mieszając
  • gorące żurawiny przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować około 10 minut lub przechowywać w lodówce na bieżące spożycie
                                                                    SMACZNEGO !



6 komentarzy:

  1. Pyszny sos. Do schabu pasuje idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę się nie zgodzić:) Dzięki:)

      Usuń
  2. Zawsze mam problem z łączeniem smaków słodkich i słonych i nie byłam do tego nigdy przekonana, ale tego przepisuje na pewno spróbuje :-)

    http://garnekpomyslow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba próbować, bo warto odkrywać nowe smaki:) Dodatek słodyczy do bardzo kwaśno-cierpiej żurawiny jest niezbędny:)

      Usuń
  3. Od dawna kusil mnie ten sos. Oczywiscie mialam w planie go kupic. A tutaj taki znakomity przepis. I w dodatku widzialam u nas swieza zurawine :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma jak domowy i taki prosty do przygotowania. Pierwszy przepis z sokiem z pomarańczy jest niemal błyskawiczny!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)