Guten Appetit

czwartek, 26 stycznia 2017

Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem


Świetne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie kompletną ucztę.
I w tym tłustym, choć niezbyt lekkostrawnym kawałku mięsa możn znaleźć pozytywne i nawet zdrowotne aspekty. Gruba skóra i mięso golonki to bogactwo kolagenu i elastyny, które mają korzystny wpływ na nasze stawy, skórę, włosy i paznokcie.

Ten staropolski przysmak cieszy się szczególnym uznaniem wśród panów, ale i wśród pań znajdą się amatorki na to pyszne mięso, bo prawidłowo przygotowane rozpływa się dosłownie w ustach. Warto zaopatrzyć się w dobre mięso i kupić golonki u miejscowego rzeźnika.
Do przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa.

Składniki:
4 przednie golonki
1 kg kiszonej kapusty
smalec do obsmażenia
2-3 listki laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
papryka czerwona w proszku
3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem

Wykonanie:
  • golonki opalić lub zeskrobać ostrym nożem szczecinę. Doładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć ze wszystkim stron na rozgrzanym smalcu
  • w sporym garnku wyłożyć połowę, wcześniej posiekanej kiszonej kap[usty. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na kapuście ułożyć golonki i pozostałą kapustę. Podlać całość bulionem lub 1,5 szklanki bulionu i 1,5 szklanki cydru i dusić do miękkości 2 godziny. W międzyczasie można golonki obrócić
  • podawać z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem
                                                                  SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. Nawet najlepszy przepis na golonkę na nic się nie zda, jeśli nie trafimy na ładne i nieprzerośnięte tłuszczem mięsko. Podobno najsmaczniejsza jest tylna, jednak przednia jest łatwiejsza w przyrządzaniu. I fakt faktem, kapusta kiszona i chrzan to najlepsze dodatki do golonki, bez względu na sposób przygotowania. Sama lubię pieczoną po bawarsku i grillowaną, ale od czasu do czasu robię wersję duszoną z cebulką. Co dziwne, choć nie przepadam za tłustym mięsem, akurat golonką nie pogardzę : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jakość mięsa decyduje o smaku potrawy:) Dlatego golonke najlepiej kupić w małym, zaprzyjaźnonym sklepie mięsnym:)

      Usuń
  2. Mam w zwyczaju robic golonki i kapuste oddzielnie. Zawsze myslalam,ze razem,to mi sie przypali,a to,ze golonka bedzie twarda itp. Akurat mam zamowione goloneczki,wiec postapie scisle wedlug Twoich wskazowek :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, takie zamówione golonki to będzie pycha! Razem jest prościej, a golonki są mięciutkie! Na dnie garnka musi być tylko odpowiednia ilość płynu! Pozdrawiam!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)