Guten Appetit

czwartek, 5 stycznia 2017

"Kartoflanka" z grzybkiem - fit



Kartoflanka, zupa ziemniaczana, absolutnie doskonała. Prosta, sycąca, bardzo pożywna i idealna na zimową porę. Nisko kłania się polska tradycja i aż się dziwię, że to tej pory nie znalazła się na blogu.
Domowa, tradycyjna, idealna na ekonomiczny obiad. Możesz ją przygotować na wywarze z wędzonki, na koniec dodać jeszcze ulubioną kiełbasę lub pokrojoną wędzonkę z wywaru, a otrzymasz pyszne jednogarnkowe danie.

Ja zapraszam na wersję fit, ugotowaną na bulionie warzywnym, zagęszczoną zblendownymi ziemniakami zamiast ciężkiej zasmażki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniały boczniak królewski. W zastępstwie możesz użyć pieczarek lub borowika. Zapraszam na kartoflaną ucztę!


Składniki:
około1 kg ziemniaków
1 cebula
2-3 marchewki
1 pietruszka
por
1/4 selera
2 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
1,5-2 l bulionu warzywnego
gałka muszkatałowa
1-2 boczniaki królewskie
1-2 łyżki masła ghee
śmietana
zielenina

Wykonanie:
  • obrać warzywa, pokroić w kostkę. W garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzać masło i zeszklić porojoną cebulę. Po kilku minutach dodać wszystkie pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i przesmażyć razem przez kilka minut. Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować około 20 minut do miękkości 
  • w międzyczasie pokroić w cienkie plasterki grzybka i  obsmażyć na patelni lub zgrillować
  • wyłowić część ugotowanych, miękkich ziemniaków z zupy i zblenować. Dodać z powrotem do garnka, wymieszać całość i zagotować. Dodać zhartowaną śmietanę. Rozlać na talerze, rozłożyć zrumienione boczniaki i posypać posiekaną zieloną piertuszką
                                                                  SMACZNEGO !



2 komentarze:

  1. Taka kartoflana zupe robila moja mama. Jest ona bardzo dobra dla osob z chorobami nerek. Moj ojciec byl dializowany,a doktor zawsze powtarzal,ze ma jesc duzo kartoflanej zupy. Jak zobaczylam ten przepis,to lza w oku mi sie zakrecila. Twoja wersja jest bardziej fit i chetnie z niej skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa w każdej wersji górą! Poczciwy ziemniak tak wiele może zdziałać!!!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)