Guten Appetit

czwartek, 5 stycznia 2017

"Kartoflanka" z grzybkiem - fit



Kartoflanka, zupa ziemniaczana, absolutnie doskonała. Prosta, sycąca, bardzo pożywna i idealna na zimową porę. Nisko kłania się polska tradycja i aż się dziwię, że to tej pory nie znalazła się na blogu.
Domowa, tradycyjna, idealna na ekonomiczny obiad. Możesz ją przygotować na wywarze z wędzonki, na koniec dodać jeszcze ulubioną kiełbasę lub pokrojoną wędzonkę z wywaru, a otrzymasz pyszne jednogarnkowe danie.

Ja zapraszam na wersję fit, ugotowaną na bulionie warzywnym, zagęszczoną zblendownymi ziemniakami zamiast ciężkiej zasmażki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniały boczniak królewski. W zastępstwie możesz użyć pieczarek lub borowika. Zapraszam na kartoflaną ucztę!


Składniki:
około1 kg ziemniaków
1 cebula
2-3 marchewki
1 pietruszka
por
1/4 selera
2 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
1,5-2 l bulionu warzywnego
gałka muszkatałowa
1-2 boczniaki królewskie
1-2 łyżki masła ghee
śmietana
zielenina

Wykonanie:
  • obrać warzywa, pokroić w kostkę. W garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzać masło i zeszklić porojoną cebulę. Po kilku minutach dodać wszystkie pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i przesmażyć razem przez kilka minut. Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować około 20 minut do miękkości 
  • w międzyczasie pokroić w cienkie plasterki grzybka i  obsmażyć na patelni lub zgrillować
  • wyłowić część ugotowanych, miękkich ziemniaków z zupy i zblenować. Dodać z powrotem do garnka, wymieszać całość i zagotować. Dodać zhartowaną śmietanę. Rozlać na talerze, rozłożyć zrumienione boczniaki i posypać posiekaną zieloną piertuszką
                                                                  SMACZNEGO !



2 komentarze:

  1. Taka kartoflana zupe robila moja mama. Jest ona bardzo dobra dla osob z chorobami nerek. Moj ojciec byl dializowany,a doktor zawsze powtarzal,ze ma jesc duzo kartoflanej zupy. Jak zobaczylam ten przepis,to lza w oku mi sie zakrecila. Twoja wersja jest bardziej fit i chetnie z niej skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa w każdej wersji górą! Poczciwy ziemniak tak wiele może zdziałać!!!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować. Jeśli uważasz, że może się jeszcze komuś przydać polajkuj go lub udostępnij na FB. Dziękuję:)