Guten Appetit

wtorek, 24 stycznia 2017

Zimowy koktajl z kaki


Kaki (persymona, sharon) wygląda dosyć niepozornie i specjalnie nie kusi, by po nie sięgnąć. Zapewniam, że warto. To bogactwo przeciwutleniaczy, które działają przeciwnowotworowo, bogactwo witaminy A i C, karetonoidów i wielu soli mineralnych. Zawierają sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, dużo więcej niż popularne jabłko.

Jest to słodki i smaczny owoc pod warunkiem, że jest dojrzały. Musi być miękki, miejscami nawet galaretkowaty. Wtedy jednak należy go niezwłocznie spożytkować. Te przyniesione ze sklepu muszą odleżeć kilka dni, by mogły dojrzeć.
To owoc idealny jako składniki koktajlu. Nadaje podobnej aksamitności koktajlowi jak mango, czy banan. Smaczne urozmaicenie zimowego śniadania, polecam!

Składniki na 2 porcje:
1-2 owoce kaki
1 pomarańcza
1 banan
2 marchewki
kawałek imbiru
2 plasterki mrożonej cytryny
1 łyżka oleju kokosowego
około 1 szklanki wody mineralnej

Wykonanie:
  • owce, marchew i mbir obrać, następnie rozdrobnić
  • na dno kielicha blenera wlać wodę, umieścić wszystkie składniki i zblendować do pożądanej gęstość. Wypić natychmiast po przygotowaniu
                                                                    NA ZDROWIE!


4 komentarze:

  1. Kaki to w ostatnim czasie moj ulubiony owoc. Chociaz nie pomyslalam zeby zrobic koktajl. Musze przyznac,ze swietnie polaczylas smaki. Moje kaki sa juz tak dojrzale,ze az prosza sie o zjedzenie :-). Wyladuja w koktajlu :-). Cudowny kolorek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie kaki tak bardzo dojrzałe jest najsmaczniejsze:)

      Usuń
  2. Kaki ostatnio pełno w wielu sklepach, muszę wreszcie spróbować! Fajna kompozycja ;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)