Guten Appetit

sobota, 14 stycznia 2017

Königsberger Klopse - Klopsiki królewieckie


Königsberger Klopse, Saure Klopse, Kapernklopse, Soßklopse lub Kochklopse nazywane w dawnym DDR to wschodniopruska specjalność przygotowana z mielonego mięsa i białego sosu z kaparami.
(Königsberg to obecny Kaliningrad). W oryginale klopsiki przygotowane są z cielęciny lub mieszanego mięsa mielonego.
To wyjątkowo smaczny pomysł na klopsy.
Swoje klopsiki przygotowałam z udźca indyczego. Są bardzo delikatne i smaczne, a podane z zawiesistym sosem kaparowym  rewelacja. Posmakują całej rodzinie. Zdrowy i dietyczny obiad. Polecam!

Składniki:
600 g mielonego mięsa (u mnie zmielony udziec indyczy)
1 jajko
1 czerstwa bułeczka
2 łyżki średnio ostrej musztardy
1 cebula lub kilka szalotek
350 ml bulionu
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki mąki
2 listki laurowe
1 łyżeczka czarnych ziarenek pieprzu
sól, pieprz
1+2 łyżki masła ghee
200 ml śmietany kremówki
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 mały słoiczek kaparów
natka pietruszki

Wykonanie:
  • bułeczkę namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, następnie zeszklić na łyżce masła. Pietruszkę oberwać z łodyżek i drobno posiekać
  • bułkę dobrze odcisnąć z wody i połączyć ze zmielonym mięsem. Dodać jajko, podsmażoną cebulkę, połowę posiekanej pietruszki, musztardę, sól, pieprz i dobrze wyrobić mięso. Z masy uformować 20 klopsików
  • w rondlu zagotować bulion z z winem, listkami laurowymi, 1 szalotką i ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć klopsy, przykryć pokrywką i 10 minut trzyzmać na ledwie mrugającym ogniu. Po tym czasie wyłowić je, a wywar przecedzić przez sitko i odstawić na bok
  • rozpuścić w garnku 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Mieszając dodać przecedzony wywar, śmietanę i mieszając zagotować. Do sosu dodać skórkę z cytryny, kapary i 1 łyżkę wody z kaparów, klposy i podgrzewać około 10 minut
  • podawać z puree ziemniaczanym i np. z sałatką z czerwonych buraczków z przepisu tutaj 
                                                                    SMACZNEGO !

    3 komentarze:

    1. Lubie wszelkiego rodzaju klopsiki. Te z Twojego przepisu,mam wielka ochote zrobic jutro. Jednak posiadam tylko zmielona szynke wieprzowa. Czy moge z niej zrobic takie klopsiki :-)?. Z gory dziekuje za odpowiedz. Jeszcze jedno :-). Kiedy mozna spodziewac sie przepisu na ten bajeczny deser,ktory kusi na instagramie :-)?.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Jak najbardziej. Będą inne, ale na pewno pyszne! Deser jeszcze nie opisany, ale postaram się wtorek-środa opublikować! Jak już kusi? to świetnie! Pozdrawiam

        Usuń
    2. To ulubione klopsy mojego męża ;) Z indyka nigdy nie robiłam, muszę spróbować.

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)