Guten Appetit

niedziela, 29 stycznia 2017

Oponki serowe - prosty przepis


Oponki serowe to karnawałowy wypiek, idealny w zastępstwie pracochłonnych pączków. Niegdyś bardzo popularne, na całe lata odeszły w zapomnienie, ostatnio stały się na powrót popularne. Bardzo proste do przygotowania, bo ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga wyrastania jak  przy pączkach. W smaku bardzo podobne do pączków, choć do pączków im daleko, ale ileż zaoszczędzonego czasu. Przepis idealny dla zabieganych i niecierpliwych.

Z tego przepisu upieczesz pyszne oponki, bo nie są twarde i gumowate. Jedzone jeszcze ciepłe są rewelacyjne, bo lekko chrupiące.

Składniki na około 10 oponek:
150 g sera twarogu
150 g mąki orkiszowej jasnej
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka wódki/octu
1-2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany
3 kostki smalcu do smażenia

Wykonanie:

  • składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i zagnieść. Nie zagniatać za długo, bo oponki będą gumowate. Gdyby się mocno kleiło dodać trochę mąki. Rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawać krążki o średnicy około 7cm, a środek najlepiej wykroić nakrętką lub maleńkim kieliszkiem
  • smalec roztopić w niskim, szerokim rondlu do temperatury 170`C. Bez termometru temperaturę sprawdzisz wrzucając kawałek ziemniaka. Gdy tłuszcz bulgocze wokół wrzuconego plastra ziemniaka czas na oponki. Smażyć po kilka minut z obudwu stron na złoty kolor. Obok oponek usmaż wykrojone środki. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij następne oponki. Oponki odwracać patyczkiem. Wyławiać i układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Uwagi: temperatura smażenia nie może być za niska, bo oponki nasiąkną  tłuszczem. Przy za wysokiej temperaturze nie zdążą urosnąć i będą małe i twarde. 


8 komentarzy:

  1. Zamienienie mąki pszennej na orkiszową na pewno wyjdzie na zdrowie. Twoje oponki wyglądają cudownie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Na pewno to zdrowszy zamiennik tradycyjnej pszennej:)

      Usuń
  2. Oponki wygladaja bardzo apetycznie. Bardzo mi sie spodobal dodatek twarogu. Nigdy takich nie robilam,ponieważ dodatek twarogu przywodzil mi na mysl,jakies ciezkie ciasto :-). Ale nic nie zaszkodzi,jesli skorzystam z Twojego przepisu:-). Brzmi przekonujaco:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, twaróg lekkości im nie dodaje:) Można jednak szybko je przygotowac - to ich niewątpliwa zaleta i zjeść najlepiej jeszcze ciepłę!

      Usuń
  3. Czy smalec można zastąpić innym tłuszczem

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)