Guten Appetit

poniedziałek, 2 stycznia 2017

Prinzregenttorte - tort księcia regenta - słodki tort bez cukru


Tort bardzo popularny w Bawarii, upieczony na cześć bawarskiego księcia regenta Luipolda w 1886 roku. Ten tort to prawdziwy cukierniczy majstersztik, składający się z siedmiu cieniutkich warstw biszkoptu przełożonych w oryginale czekoladowo-maślanym kremem.

Prezentuję noworoczną wariację na temat Prinzregenttorte, z szampańskim kremem, dodatkowo każda warstwa przełożona została dżemem malinowym w przepisie z którego korzystałam, a u mnie domowym dżemem truskawkowym. Truskawki i szampan to duet doskonały.
Tort wymaga nieco więcej trudu niż każdy inny, ponieważ trzeba upiec 7 odzielnych blatów biszkoptowych. Dla mnie to było nie lada wyzwanie, do którego od dawna się już przymierzałam. Wyrwana kartka z gazety leżała i czekała no odpowiedni moment. Z racji szampańskiego kremu Nowy Rok to idealna pora, by się nim delektować.
Właśnie bardzo ciekawy krem  z dodatkiem szampana polecam Waszej uwadze, jest w smaku mocno alkoholowy, niestety tylko dla dorosłych.
Od siebie dodałam cienuteńką warstwę kruchego spodu, która bardzo podnosi smakowitość tortu i przełamuje jego delikatną strukturę.
To kolejny wypiek całkowicie przygotowany bez dodatku cukru. Biszopt pieczony na ksylitolu, uprzednio zmielonym na mączkę udaje się wspaniale. Krem bez problemu osładza ksylitol, a dżem z domowe spiżarni jest również bez dodatku cukru.
Polecam wszystkim, którzy muszą wykluczyć ze swojej cukier ze względów zdrowotnych i tym którzy nnie pozbawiając się przyjemności jedzenia łakoci zdrowiej żyć.
Tort wyjątkowo smaczny, idealny na dobry początek Nowego Roku.
Drodzy czytelnicy polecam ten wyjątkowoy tort z życzeniami wszystkiego co najlepsze i wspaniałego Nowego Roku!

Składniki na kruchy spód:
120 g mąki orkiszowej (1/2 jasnej 630 i 1/2 pełnoziarnistej)
70 g masła
szczypta soli
1 łyżka ksylitolu/cukru
Składniki na biszkopt:
5 jajek L
150 g ksylitolu/cukru
200 g mąki orkiszowej jasnej
5 łyżek zimnej wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1/2 laski wanilii
Składniki na krem:
300 ml mleka
200 ml szampana
1 op. budyniu waniliowego
250 g masła
30 g ksylitolu/cukru
1 łyżka ksylitolu/cukru
Dodatkowo: 
1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego
100 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
  • obie mąki i ksylitol wymieszać ze szczyptą soli i zagnieść z pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Piec w 200`C około 15 minut do zrumienienia
  • mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z szampanem, a następnie z gotującym mlekiem przy pomocy trzepaczki balonowej. Gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą tak by bezpośrednio dotykała masy budyniowej. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Odstawić do ostudzenia
  • odzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli i 5 łyżkami zimnej wody ubić na sztywną pianę. Na koniec dodawać stopniowo po 1 łyżce ksylitolu/cukru i ubijać, aż piana będzie lśniąca. Wmieszać ziarenka zeskrobane z laski wanilii. Do ubitej piany dodawać kolejno po 1 żółtku nie przerywająć ubijania. Przy pomocy łopatki delikatnie wmieszać do ubitych jajek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • przygotować 7 arkuszy papieru przyciętego na wymiar blaszki. Przepis podaje blaszkę o przekroju 26 cm i tak piekłam. Myślę jednak, że odpowiedniejsza do tej ilości ciasta będzie foremka o przekroju 23-24 cm. Rozsmarować 1/7 ciasta w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 7-8 minut, aż biszkopt lekko zakoloruje. Pierwszy placek będzie się piekł najdłużej, około 10 minut. Czynność powtórzyć jeszcze sześciokrotnie, za każdym razem na nowo wyścielić tortownicę papierem do pieczenia
  • miękkie masło utrzeć na biały puch. Dodać w 3 porcjach budyń, wymieszać mikserem do otrzymania puszystej masy. I tu uwaga - jeśli używasz bardzo słodkiego dżemu nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania kremu. Ponieważ moje domowe dżemy nie są za słodkie, dodałam do kremu łyżkę ksylitolu/cukru
  • na paterze ułożyć kruchy spód, posmarować kremem, na to pierwszy blat biszkoptu. Posmarować biszkopt dżemem, następnie rozsmarować 1/7 kremu. Postąpić podobnie do wykorzystania wszystkich skladników, pozostawiająć kilka łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boku tortu 
  • w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamana na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować tort. Udekorować wg własnej fantazji lub pozostawić czysto czekoladowy. Przechowywać w temperaturze pokojowej, taki jest najsmaczniejszy
                                                                SMACZNEGO !
źródło: Tina - Backen Spezial

    9 komentarzy:

    1. Nam zostało pół szampana. Będzie jak znalazł.

      OdpowiedzUsuń
    2. Faktycznie, jak znalazł! Kupiłam specjalnie małą buteleczke a`200 ml do kremu:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Nie dziwi mnie fakt,ze tort zostal upieczony na czesc ksiecia. To czyste dzielo krolewskie. Przecudny,wspanialy i mega apetyczny! Zrobienie takiego tortu,to dopiero wyzwanie. Gratuluje :-). Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i oby nigdy nie zabraklo Ci tych znakomitych pomyslow kulinarnych :-).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Piękny komentarz i życzenia:) Wielkie dzięki Marysiu!

        Usuń
    4. Wygląda przepysznie! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziekuję Beatko i wzajemnie, najlepszego!
        Widziałam Twoje piękne wyroby! Świetna pasja!

        Usuń
    5. Myślę, że tort jest idealny nie tylko na początek roku - dla niektórych pewnie byłby doskonałym rozpoczęciem tygodnia ;) Albo jego zwieńczeniem :) Wygląda obłędnie, jestem ciekawy smaku tego szampańskiego kremu.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Smakuje iście szampańsko, a smak alkoholu jest mocno wyczuwalny:) Wersja oryginala jest z kremem czekoladowym:)

        Usuń
    6. Good day! I could have sworn I�ve been to this web site before but after looking att
      a few of the articles I realized it�s new to me.

      Anyhow, I�m certainly pleased I found iit and I�ll be book-marking it and checking back
      frequently!

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)