Guten Appetit

sobota, 7 stycznia 2017

Roladki schabowe z wędzoną śliwką



Roladki schabowe, soczyste, bez panierki to pyszna alternatywa dla popularnego schaboszczaka. Roladki nadziewane wędzoną śliwką, niby zwykłe schabowe, a za sprawą dodatków smakują rewelacyjnie. Najpierw obsmażone na patelni, następnie duszone w aromatycznym sosie, również z dodatkiem śliwek. Najlepiej przygotować je od razu w większej ilości, a masz zapewniony obiad na kilka dni.

Składniki:
10 plastrów schabu 
10 plastrów boczku 
10 wędzonych śliwek+4
musztarda
1 listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
cebula - opcjonalnie
2 łyżki mąki
smalec do smażenia
sól, pieprz
bulion warzywny
2-3 łyżki śmietany

Wykonanie:
  • na każdym kawałku rozłożyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka. Można spiąć wykałaczką lub owinąć nitką
  • każdą roladkę obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano.  Zalać bulionem, tak, by przykryć roladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękości około 30-40 minut
  • gotowy sos zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z kluskami lub puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą
                                                                  SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. Zawsze chciałam spróbować zrobić roladki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Julia, to do dzieła;) Proste, podzielne i takie smaczne:)

      Usuń
  2. Tyle w zyciu narobilam rolad,ale jeszcze nigdy nie dodawalam wedzonej sliwki. Przyznam,ze przepis jest bardzo kuszacy i zarazem apetyczny :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet bardzo kuszący! Też po raz pierwszy dodałam wędzoną śliwkę i było naprawdę pysznie. Polecam!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)