Guten Appetit

poniedziałek, 9 stycznia 2017

Sernik wiedeński z mascarpone


Sernik wiedeński, czyli sernik bez spodu i koniecznie wykończony polewą czekoladową,. To klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Ten bardzo szlachetny sernik zawsze pięknie się prezentuje i smakuje nadzwyczajnie. Mięsisty, bardzo serowy, jednocześnie rozpływający się w ustach. Powinien mieć w swoim składzie bakalie: rodzynki i skórkę pomarańczową. Pominęłam ich dodatek pozostawiając sernik w nieskazitelnej formie.

To sernik, który podczas pieczenia bardzo rośnie, a później opada, taka jego uroda. Nie ma to kompletnie żadnego wpływu na jego smak, ale trzeba dobrać odpowiednio dużą foremkę. Surowe ciasto nie powinno sięgąć wyżej niż do 3/4 wysokości foremki. Swój upiekłam w dużej prostokątnej formie i nie jest za bardzo wysoki. Za to bardziej podzielny, co przy różnorodności wypieków światecznych nie było bez znaczenia.
Zmodyfikowałam odrobinę tradycję i tak zamiast masła dałam mascarpone, a cukier podmieniłam jego zdrowszą wersją - ksylitolem. Cudowny sernik, idealny na różne okazje! Polecam!

Składniki:
1 kg sera z wiederka 3x mielonego
250 g serka mascarpone
1 budyń waniliowy
160-200 g ksylitolu
6 jajek L
skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czejkolady
100 ml śmietany kremówki
opcjonalnie: 
rodzynki
skórka pomarańczowa 

Wykonanie:
  • odzielić białka od żółtek. Zółtka utrzeć z ksylitolem na biały, puszysty kogel-mogel. Ksylitol należy wcześniej zmielić na puder np. w młynku do kawy 
  • ser utrzeć z maskarpome na gładką masę. Przesiać budyń i powtórnie zmiksować. Dodawać do masy serowej w porcjach ubite żółtka i miksować do połączenia. Na koniec wmieszać ubite na sztywno białka jajek. Dodać startą skórkę z cytryny
  • przygotować foremkę. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, bok wysmarować masłem. Wlać przygotowaną masę serową, wyrównać wierzch szpatułką
  • piec w 180`C 70 minut. Początkowo studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce
  • w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Smarować perzestudzony sernik. Przez noc szhłodzić w lodówce lub w pojemniku na balkonie
                                                                   SMACZNEGO !


8 komentarzy:

  1. Sernik to moje ulubione ciasto. Zazwyczaj za bardzo mi opadaja :-). Ten bez spodu,to uwielbiam. Czy serek mascarpone daje tutaj jakis inny smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten niestety jest też z tych opadających:) Mascarpone powoduje, że sernik pomimo, że opadł pozostał lekki i puszysty:)

      Usuń
  2. Nika, gdzie Ty w Niemczech kupujesz ser w wiaderku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przywożę z Polski:) Niestety, w polskim sklepie w Kassel wiaderkowy ser jest nieosiągalny:)

      Usuń
  3. Zrobiłam wczoraj z niemieckiego serka homogenizowanego i mascarpone oczywiście. Wyszedł pyszny, dla mojego męża trochę za mało słodki, ale dla mnie i syna trafiony w 10-tkę. Sernik marzenie - dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował:) Jak nie mam sera wiaderkowego z Polski używam niemieckiego Schichtkäse w kwadratowych 0,5 kg opakowaniach. Na kremowe serniki jest super!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)