Guten Appetit

czwartek, 19 stycznia 2017

Tatar


Tatar, befsztyk tatarski to samodzielne danie serwowne najczęściej jako przystawka. Tatar przygotowuje się z mielonego lub siekanego mięsa wołowego, najwyższej jakości z dodatkiem żółtka, cebulki i oleju. Nieobowiązkowymi dodatkami, ale bardzo pożądnymi są: marynowane grzybki, ogórek konserwowy, a w niemieckim wydaniu sardele i kapary.
Tatar spożywany jest na surowo, bez obróbki termicznej, zatem mięso i jaja powinny być pierwszej świeżości.
Tatar to nieodłączny element imprezowego bufetu. Dziś bardzo ekskluzywny w racji i dostępności i ceny polędwicy wołowej.

Składniki na 2 porcje:
400 g polędwicy wołowej
2 żółtka jaj
cebula
ogórek konserwowy
grzybki marynowane
sól, pieprz
sos Worcestershire, Tabasco - opcjonalnie
olej -  2-4 łyżki
woda - 2  łyżki
2 łyżeczki musztardy

Wykonanie:
  • mięso zmielić na drobnych oczkach sitka. Doprawić pieprzem i solą, jeśli lubisz kilkoma kroplami sosu Wocersterhire lub Tabasco. Dodać olej, mineralną wodę gazowaną, musztardę i dokłanie wyrobić, aż mięso będzie jednolite i lśniące
  • posiekać w drobną kostkę wszystkie dodatki: cebulę, ogórek konserwowy i grzybki marynowane
  • z mięsa uformować dowolnej wielkości porcje, a w każdej porcji  zrobić na środku wgłębienie na żółtko jaja. Możesz zrobić wiele małych porcji tatara, a w zagłębienie ułożyć wówczas żółtka przepiórczych jajeczek. Dookoła ułożyć wieniec z pokrojonych dodatków
  • do tatara podawać ciemne lub jasne pieczywo, czerwone wino lub kieliszek zimnej, gatunkowo dobrej czystej wódki
                                                                  SMACZNEGO !            

2 komentarze:

  1. Twój tatar jaki piękny! ja żółtko zawsze mieszam z mięsem bo tak mi lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję:) Też mieszam, tylko po podaniu:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)