Guten Appetit

środa, 4 stycznia 2017

Złoty koktajl z kurkumą



Kurkuma - prawdziwy cud natury, zimą najlepsze remedium na choroby przeziębieniowe. Pij koktajle z kurkumą, a wzmocnisz odporność. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy to najsilniejszy z przeciwutleniaczy, który odpowiada za jej niesamowite właściwości zdrowotne. Ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i oczyszczające. Nie tylko oczyszcza krew, ale wspomaga pracę wątroby i trzustkę. Warto po nią sięgać jak najczęściej. Świetnie smakuje, a wspaniały słoneczny kolorek bardzo poprawia nastrój i działa niezwykle energetyzująco.

Dodatek odrobiny zmielonego pieprzu ułatwi przyswojenie dobroczynnych właściwości z kurkumy.
Do przygotowania koktajlu użyłam świeżego korzenia kurkumy. Warto do obierania założyć gumowe rękawiczki, bo niemiłosiernie barwi  na żółto.
 
Składniki na 2 porcje:
1 duża pomarańcza
1 jabłko
1 banan
1 kłącze kurkumy
3- cm kawałek imbiru
1 szklanka wody mineralnej
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie
szczypta czarnego pieprzu

Wykonanie:
  • obrać owoce, imbir i kurkumę
  • na dno blendera wlać wodę, dopełnić pokrojonymi na mniejsze kawałkami owoców i zblendować do pożądanej konsystencji. Wypić po przygotowaniu
                                                                  NA ZDROWIE !


4 komentarze:

  1. No i kolejny super koktajl o znakomitym skladzie. Kolorek cudowny. Stwierdzilam,ze musze go zrobic,ale watpie,czy u nas dostane swiezy korzen kurkumy. Jakas rada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Świeży korzeń kurkumy jest osiągąlny w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością. Zamiast - pasta z kurkumy, sprawdzi się idealnie!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)