Guten Appetit

czwartek, 9 lutego 2017

Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką


Bitki schabowe to prosty spsosób na podanie chudej wieprzowiny w pysznym sosie. W tradycyjnym sosie jedynem dodatkiem jest cebula. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem suszonych grzybów i wędzonej śliwki.
Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam!

Składniki:
80 dkg schabu środkowego
2 garście suszonych grzybów
8-10 wędzonych śliwek
1 duża cebula
2-3 łyżki mąki
smalec do smażenia
śmietana
sól, pieprz

Wykonanie:

  • grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć przez noc w niewielkiej ilości wody
  • schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto
  • w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski
  • dołożyć na patelnię pokrojone grzyby i śliwki, następnie podlać wodą z moczenia grzybów. Wodę przelać przez gęste sitko (piasek!) i dusić do miękkości 30-40 minut
  • przed podaniem dodać do sosu zahartowaną śmietanę
                                                                    SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. kocham grzyb, więc i danie przypadło mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, sos jest mocno grzybowy:)

      Usuń
  2. Przepis bardzo ciekawy,a samo danie wyglada bardzo apetycznie. Jestem ciekawa,ktore bitki nam bardziej posmakuja. Pare razy robilam z Twojego przepisu,bitki w sosie pomidorowo-paprykowym. No to zobaczymy,ktore beda lepsze :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, nie umiałabym wybrać, ciekawa jestem które Ty wybierzesz:) Chyba na każdą porę roku inne:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)