Guten Appetit

sobota, 25 lutego 2017

Chleb zmieniający życie. Bez glutenu


Chleb zmieniający życie, tak nazwała go autorka (oryginał znajdziesz tutaj).
Chleb posiada jedynie same zalety. Idealny w profilaktyce zdrowia, leczeniu candidy, nietoleracjach pokarmowych, alergiach i problemach jelitowych.
Chlebek to 100% z naturalnych składników, zero przetworzonych dodatków, zero glutenu, zero drożdży, a nawet zakwasu.
Najważniejsze - jest bardzo łatwy do przygotowania. Nie rośnie, a więc i nie opada, uda się na pewno każdemu.

Smakuje orzechowo, jest bardzo chrupiący i wspaniale wilgotny. Nie uwierzysz, ale można upiec chleb na samych ziarnach, całkowicie bez mąki.
Znam ten przepis od dawna, planowałam go upiec. Odstraszył mnie jednak dodatek - babki płesznik. W zastępstwie polecano apteczny Colon-C, ale cóż ten specyfik miałby robić w tak zdrowym przecież chlebku. Jest to środek wymagający nadzoru lekarskiego, ponieważ obniża działanie leków. Powinny go unikać małe dzieci i osoby z cukrzycą.
Trafiłam na przepis bez owego kontrowersyjnego dodatku, z nieco większą ilością nasion chia i siemienia lnianego. To one scalają wszystkie ziarna w chlebie.
Łatwy, super zdrowy przepis. Polecam!

Składniki:
120 g płatków owsianych
90 g siemienia lnianego
150 g nasion słonecznika
60 g migdałów
40 g orzechów laskowych
35 g nasion chia
3 łyżki oliwy/oleju kokosowego
400 ml wody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka ksylitolu/miodu

Wykonanie:

  • wszystkie suche składniki odważyć do jednej miski lub bezpośrednio do keksówki, w której upieczesz chlebek
  • olej, wodę i ksylitol wymieszać i połączyć z suchymi składnikami. Mieszankę umieścić w keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Boki papieru pozostawić dłuższe, by łatwiej było wyjąć chlebek. Przykryć folią i odstawić na 2 godziny do napęcznienia ziaren
  • piekarnik nagrzać do 180`C i piec chlebek 25 minut
  • po 25 minutach wyjąć chleb z keksówki i już bez foremki dopiekać następne 50 minut
  • wyjąć i pozostawic do wystygnięcia
  • świeży chlebek kroić w dość grube kromki, bo się kruszy. Następnego dnia kroi się już bez problemów
                                                                          SMACZNEGO !

Chlebek to 12 kromek. 1 kromka ma około 240 kcal, zawiera 7,3 białka, 16,9 tłuszczów i 18,3 węglowodanów

uwagi: z dodatkami można eksperymentować. Np. zamienić orzechy na posiekane migdały lub dodać zmielone orzechy. Z przyprawami też można się pobawić i dodać np. cynamon lub kakao, a w wytrawnym wariancie dodać oregano, rozmaryn lub tymianek

źródło: Mit Liebe nr. 1/2017



8 komentarzy:

  1. Kochana super przepis,wlasnie takiego szukałam,gdyż mam Haschimoto i mam odstawic nabiał,gluten...a mozna dać włoskie zamiast laskowych?czekam na kolejne zdrowe przepisy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, wszystkie kombinacje dozwolone!

      Usuń
  2. Chcialam upiec ten chlebek chyba stokrotnie :-). Kupilam nawet babke plesznik. Zawsze rezygnowalam,bo co to za chleb,jak nie ma maki. A jednak.....,I w dodatku bez owej babki :-). Jesli chodzi o siemie lniane,to mowa o tym zmielonym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, siemię jest w całości. Po namoczeniu też wytwarza klej - spoiwo chlebka!

      Usuń
  3. Teroobieg ma byc?

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dawna planuję upiec ten chlebek, ale jakoś nie wychodzi. Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się długo do niego zabierałam:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)