Guten Appetit

piątek, 10 lutego 2017

Galaretka z kiwi. Dieta - szybka przemiana


Galaretka z kiwi nie do wykonania? Jeśli użyjesz żelatyny na pewno się nie zsiądzie, gdy jednak zamienisz żelatynę na agar-agar zrobisz pyszną galaretkę.
Kiwi wygląda bardzo niepozornie, niech Cię to jednak nie zmyli, bo kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Więcej przeczytaj tutaj. Szczególnie teraz zimą warto wykorzystać potecjał kiwi, bo jeden owoc zaspokoi dzienne zapotrzebowowanie na witaminę C. Przeważnie występuje jako dodatek do sałatek, deserów czy owsianki, dzisiaj jest gwiazdą.

Galaretka jest bardzo smaczna, świetnie się prezentuje i jest bardzo zdrowa, ponieważ kiwi w deserze nie zostało poddane obróbce cieplnej.
Galaretka z kiwi stanowi smaczną przekąskę w I fazie diety - szybka przemiana. I na diecie można poszaleć!

Skladniki:
5 owoców kiwi+1
5-6 g agaru (1 łyżeczka)
1 łyżka ksylitolu/cukru
300 ml wody
jogurt grecki do przybrania

Wykonanie:
  • agar wymieszać z zimną wodą, dodać ksylitol i podgrzewać do zagotowania, mieszając od czasu do czasu. Agar należy gotować przynajmniej 2 minuty, bo tyle czasu potrzebuje, by uczynnić sustancje żelujące. Odstawić do przestudzenia
  • owoce kiwi przepołowić, następnie wybrać łyżeczką miąższ. Blenderem zmiksować na mus
  • mus z kiwi połączyć z agarem, wymieszać i rozlać do naczyniek. Dodatkowe kiwi obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć po 2 plasterki z boku każdego naczyńka delikatnie zsuwając trzonkiem łyżeczki. Odstawić do lodówki, by deser stężał
  • przed podaniem na górę pucharków wyłożyć jogurt grecki (na diecie pomiń go) wymieszany z 1 łyżeczką zmielonego na puder ksylitolu
                                                                 SMACZNEGO !

Uwagi: mus z kiwi i woda na 1 łyżeczkę agaru powinny stanowić 500 ml


6 komentarzy:

  1. Galaretka wyglada oblednie. Ciekawi mnie,czy mozna zrobic tez taka z innych owocow. Wczoraj jak zobaczylam przepis,to od razu pobieglam po kiwi. Bede dzisiaj robila. Tylko jedno pytanie. Czy agar jest wyczuwalny? Kiedys robilam tofurnik i towarzyszyl mi dziwny smak. Mowia,ze to agar czuc wodorostami :-). Kulki mocy juz sie chlodza :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Nadają się wszystkie owoce:) Agar jest neutralny w smaku, ma jednak zupełnie inną konsystencję niż tradycjna żelatyna:)

      Usuń
  2. ja uzywam nieraz agar-agar do galaretki owocowej i czuje tez posmak wodorostow, moze to zalezy z czym jest robiony albo z jekiej firmy?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to jednak sprawa jakości i firmy;) Dla mnie raczej neutralny w smaku:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)