Guten Appetit

poniedziałek, 27 lutego 2017

Lazania (lasagne) z kiszoną kapustą i grzybami



Lazania, danie rodem z Włoch, przygotowane na bazie makaronu o tej samej nazwie. Szerokie, prostokatne płaty makaronu przełożone warstwowo farszem i zapieczone pod sosem beszamelowym. Zawsze podawane na gorąco.
Dla mnie po prostu pyszna zapiekanka.
Prezentuje się o niebo lepiej niż tradycyjny makaron wymieszany z podobnymi składnikami i smakuje wykwintniej.
Zapraszam dzisiaj na fusion kuchni włoskiej i polskiej, ponieważ farsz mojej zapiekanki stanowi kapusta kiszona i suszone grzyby. Po prostu pycha!

Składniki:
18 płatów lazanii
1 kg kapusty kiszonej
5-10 dkg suszonych grzybów
listek laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
500 ml mleka
2 płaskie łyżki mąki
2 płaskie łyżki masła
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
oregano
50-70 g parmezanu

Wykonanie:
  • suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc
  • kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj namoczone, pokrojone grzyby. Zalej wodą z moczenia grzybów i gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka
  • w rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę. Dolewaj partiami zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką balonową. Zagotuj mleko z zasmażką, aż do zgęstnienia. Dodaj przyprawy. Część mleka zastąpiłam wodą z gotowania kapusty z grzybami
  • naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą tłuszczu, następnie sosem beszamelowym. Na sosie ułóż pierwszą wartswę płatów lazanii, część kiszonej kapusty z grzybami, sos beszamelowy i tak do wykończenia składników. Górną warstwę makaronu dokładnie pokryj sosem i na koniec posyp startym parmezanem
  • piec w piekarniku w 180`C około 25 minut, do zrumienienia
                                                                    SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Koniecznie do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl z ta kapusta i grzybami :-). Zawsze robilam z miesem mielonym. Mam platy lazanii,wiec chetnie skorzystam z przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Kapusty kiszonej nigdy za wiele, dlatego warto czasem podmienić nią mięso:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)