Guten Appetit

wtorek, 7 lutego 2017

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy - prosty przepis. Dieta - szybka przemiana


Chleb orkiszowy, pełnoziarnisty upieczony na drożdżach to najszybszy chleb do samodzielnego przygotowania w domu. Idealny dla początkujących piekarzy.
Chleb jest pyszny, z lekko orzechową nutą i chrupiącą skórką, długo zachowuje świeżość. Takiego chleba nie znajdziesz na półkach sklepowych.
Pieczywo z pełnoziarniestej mąki orkiszowej idealnie wpisuje się w dietę przyspieszającą metabolizm H.Pomroy. Mąka pszeniczna w tej diecie jest wykluczona. Hybrydowe odmiany pszenicy stały się niezniszczalne nie tylko tylko na polu, ale i w naszym przewodzie pokarmowym. Trudno ją strawić i wydobyć z niej substancje odżywcze.

Życie bez pszenicy jest dużo zdrowsze.
Chleb upieczony na potrzeby diety H. Pomroy jest pierwszym przepisem w diecie przyspieszającej metabolizm. Ponieważ sama jestem teraz na diecie przepisów będzie przybywać, a najsmaczniejsze postaram się publikować.
Jeśli jesteś zainteresowana dietą przyspieszającą metabolizm odsyłam do książki (wiecej przeczytasz tutaj lub na bloga Ewy - Szybka przemiana. Znajdziesz tu całe kompendium wiedzy o diecie i mnóstwo przepisów.
Ponieważ mąka orkiszowa jasna jest mąką przetworzoną, a zatem niedozwolna w diecie upiekłam tym razem chleb pełnoziarnisty.
Zapraszam do przepisu i polecam!

Składniki:
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
400 ml letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1 op. drożdży instant
ziarna sezamu

Wykonanie:

  • składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść ciasto. Zagniatać około 8 minut, aż do pojawienia się glutenu
  • foremkę wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi. Wyłożyć ciasto do foremki, przykryć folią spożywczą (spodnią stronę folii również wysmarować olejem) i odstawić do wyrośniecia. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Zazwyczaj wyrastanie trwa około 1 godziny. Keksówka powinna być pełna
  • w międzyczasie nagrzać piekarnik. Chlebek spryskać wodą i posypać ulubionymi ziarnami - u mnie sezam. Pierwsze 10 minut piec w temperaturze 240`C w zaparowanym piekarniku, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce
                                                                  SMACZNEGO !

Uwagi: porcja z przepisu wystarcza na tradycyjną keksówkę


10 komentarzy:

  1. Zastanawialam sie,co upiec z maki orkiszowej pelnoziarnistej. A tutaj taki swietny przepis. Bede z utesknieniem wyczekiwala,na kolejne przepisy,z serii-te zdrowsze :-). Tez jestem na diecie. Czy maka orkiszowa pelnoziarnista,nadaje sie tez,do innych wypiekow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki orkiszowej używam do wszyskich wypieków:)

      Usuń
  2. oh, na pewno zrobie, ale na zakwasie. Nie uzywam drozdzy juz od dluzszego czasu. Nawet slodkie wypieki robie na zakwasie..dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno na zakwasie jest lepszy, ale to już dla zaawansowanych domowych piekarczyków:) Też wrzucę przepis:) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. 1 opakowanie drożdży instant, ilu gramowe?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha.czekam na zdrowe przepisy.uwuelbiam Pani bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to czytać, dziękuję:)

      Usuń
  5. Ale orkisz, to też pszenica.

    Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, zgadza się:) Ma jednak sporo walorów zdrowotnych nieporównywalnych z ziarnem tradycyjnej pszenicy:) W diecie przyspieszajacej metabolizm orkisz jest dozwolony:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)