Guten Appetit

piątek, 24 lutego 2017

Sałatka z quinoa, awokado i mango


Sałatka z awokado, mango i quinoa to prawdziwa bomba witaminowa. Prosta, wykwintna, pyszna i bardzo prosta do wykonania, pod warunkiem, że masz pod ręką ugotowaną kaszkę quinoa. Jeśli musisz specjalnie gotować quinoa, przygotowanie potrwa nieco dłużej, ale warto!
Przepyszne mango dominuje smakiem na nieciekawym awokado.

Sałatka jest dietetyczna, szczególnie polecam łasuchom, którzy wczoraj przecholowali z pączkami!
A... przepis rodem z Palestyny!

Składniki:
1 mango
1 awokado
200 g ugotowanej kaszy quinoa (u mnie czarna)
10 rzodkiewek
1 sałata rzymska
3 łyżki oleju (oliwy)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny+1
worcestershire - opcjonalnie

Wykonanie:
  • quinoa ugotuj wg tego przepisu
  • mango obrać, pokroić w kostkę. Awokado przepołowić, miąższ delikatnie wyjąć dużą łyżką, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał i pokroić w kostkę
  • rzodkiewki pokroić w plasterki
  • sałatę wypłukać i odwirować w suszarce. Odłożyć kilka większych liści, które posłużą za miseczki lub całą porwać na mniejsze kawałki
  • wymieszać składniki winegretu na jednolity krem
  • wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Podawać na listkach sałatki
                                                                   SMACZNEGO !                             


4 komentarze:

  1. Rewelacyjny pomysł! Zdrowo, smacznie i efektownie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity przepis. Radosc podwojna,bo poszukuje,ciekawych i smacznych pomyslow na wykoszystanie komosy ryzowej :-). Czy jeszcze cos,znajde na Twoim blogu z komosa :-)?.

    OdpowiedzUsuń
  3. To mnie cieszy, dziękuję:) Lubimy quinoę i jest już na blogu kilka przepisów. Zajrzyj do etykiet, może znjdziesz coś ciekawego dla siebie! Następne oczywiście też będą:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)