Guten Appetit

środa, 15 lutego 2017

Wędlina z indyka bez azotanów. Dieta - szybka przemiana


Domowa wędlina z indyka jest pyszna, delikatna, wilgotna, aromatyczna, a najważniejsze wolna od środków konserwujących, w tym azotanów.
Azotany to substacje konserwujące, które znajdzisz w prawie wszystkich sklepowych wędlinach. Są dodawane, by mięso się nie psuło.
W diecie przyspieszającej przemianę materii są wykluczone. Dlaczego?
Azotany opóźniają rozkład tłuszczów w mięsie, to samo robią w naszym organiźmie i to właśnie wtedy, gdy próbujesz zrobić coś dokładnie odwrotnego, rozpuścić tłuszcz szybciej. Jednym słowe nie pomagają w odchudzaniu.

Przygotowanie domowej wędliny z indyka jest bardzo proste, a możesz je wykorzystać nie tylko jako wędlinę na kanapkę, ale i na ciepło do obiadu. Kawałek upieczonego indyka z musztardą lub ketchupem owinięte w liść sałaty to doskonała przekąska w I fazie diety - szybka przemiana.
Ponieważ filet z indyka jest dość suchym mięsem należy upiec go w rękawie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Ten prosty zabieg sprawi, że pieczyste z indyka będzie soczyste. Polecam!

Składniki:
1-1,2 kg piersi z indyka
4 łyżki oleju
sok z 1/2 cytryny
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu/ksylitolu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
pieprz
1-2 łyżeczki suszonego oregano

Wykonanie:
  • mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wyciąć wszystkie błony
  • w naczyniu wymieszać olej z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu na gładką emulsję. Dodać wszystkie przyprawy i natrzeć mieszanką  mięso ze wszystkich stron, tak by marynata równomiernie pokryła mięso. Ułożyć w naczyniu, zafoliować i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przyprawy możesz dostosować do własnych kubków smakowych. Panuje tu całkowita dowolność
  • nazajutrz mięso ułożyć w rękawie foliowym, zlać marynatę, dodać do mięsa, spiąć boki, na górze zrobić małe nacięcie nożyczkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C. Piec 1 godzinę. Gdy używasz termometru kuchennego, mięso jest gotowe gdy osiągnie 85`C. Na ostatnie 10 minut rozciąć rękaw, rozchylić i dopiec mięso
  • przed krojeniem odczekać 10 minut, by nie wyciekły soki
                                                                     SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. Wspaniala wedlina. Kocham takie domowe wedlinki,na kanapki,czy nawet do przekaszenia :-). Filetu z indyka,wieki nie robilam. Narobilas mi apetytu,wiec z checia skorzystam z przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje super, czas nadrobić zaległości:)

      Usuń
  2. Wspanaiły pomysł! Przynajmniej wiemy co w takiej wędlince naprawdę siedzi!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)